NAŠE PARE “Vlada platila 190 miliona DUGOVA privatnih firmi” - Volim Podgoricu

NAŠE PARE “Vlada platila 190 miliona DUGOVA privatnih firmi”

Iz državnog budžeta od početka 2010. do danas isplaćeno je 190 miliona eura po osnovu državnih garancija za kredite koje nijesu vratile firme kojima je država bila žirant, saopštile su Demokrate.

“Ukoliko se pogleda spisak firmi kojima je plaćeno najviše garancija, očigledno je da se, na ovaj način, mimo pravila tržišne i lojalne konkurencije, favorizuju ona preduzeća čiji je uspon sponzorisao vrh aktuelne vlasti. I ovo je potvrda da je DPS stvorio oligarhijski kapitalizam, sistem bogaćenja uz dosluh sa vlašću i u kojem se gaze osnovna politička, ekonomska i socijalna prava čovjeka”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako su istakli iz te partije, plaćanje tih garancija imalo je samo negativne implikacije na tržišnu konkurentnost jer je, naočigled svih, u slučaju favorizovanih kompanija viđen visok stepen intervencionizma države, a na štetu konkurencije i konkurentnih tržišnih uslova.

“Ali, ako se sjetimo da je zbog profitnih interesa porodice premijera Đukanovića prije neku godinu Vlada, Predlogom zakona o energetici, direktno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Zakon o državnoj pomoći, kad je kompanijama u njihovom vlasništvu obezbijedila direktne subvencije za proizvodnju električne energije, onda nas ni ovo neće čuditi. Onda je bilo riječi o kompanijama `BB hidra`,`Bemaks`, `Hidroenergija Montenegro`, te o `Čelebiću`, a sada su na red došle i druge vlasti lojalne kompanije”, naveli su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su saopštili da je “u rukama DPS-a, državna pomoć ništa drugo do instrument značajnog narušavanja privredne konkurencije i njenog dodatnog iskrivljavanja. Lako je zaključiti da se prema državnoj pomoći DPS ophodi na isti način kao prema dodjeli kredita za rješavanje stambenih pitanja funkcionera. A to dalje znači da i ovdje važi princip: uzmi od onog ko nema da daš onom ko ima i ko ti je odan.Odane kompanije, poznato je, važe i za najveće donatore DPS-a, te, samim tim, i za uživaoce najvećih iznosa državnih pomoći, čime se kreira sistem za ispumpavanje javnog novca i finansiranje DPS-a, a sve na štetu državnog budžeta i novca svih građana Crne Gore”, kazale su Demokrate.

Oni su kazali da je Evropska unija tu oblast regulisala Ugovorom o funkcionisanju EU, te na taj način je kontrola državne pomoći poprimila ustavni karakter.

“Međutim, očito je da se vlast DPS-a, u potpunosti, oglušuje o standarde i zahtjeve Evropske unije, čije poštovanje predstavlja neophodan preduslov pristupanja naše zemlje ovoj zajednici država. Obaveze u ovoj oblasti, jasno je, DPS ne želi da ispuni jer bi njihovo ispunjavanje značilo ekonomsko blagostanje za sve, a ne samo za bliske Đukanoviću i DPS-u, a nema nikakvih naznaka da bi takvo nešto ikada moglo odgovarati vladajućoj oligarhiji”, saopštile su Demokrate.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com