PODGORICA: Porez na nekretnine veći za 20 odsto? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Porez na nekretnine veći za 20 odsto?

Iznos za porez na nekretnine u Podgorici naredne godine mogao bi biti viši za oko 20 odsto u odnosu na ovu godinu zbog drastičnog rasta prosječne cijene stana u novogradnji, koju je zabilježio Zavod za statistiku Monstat.

Uprava lokalnih javnih prihoda Monstatov podatak koristi kao polaznu osnovu za izračunavanje vrijednosti nekretnine, koja se zatim povećava ili smanjuje u zavisnosti od zone, starosti objekta i broja bodova za kvalitet gradnje. Sami iznos poreza je 0,29 odsto vrijednosti stana, a zatim se taj iznos može korigovati zavisno od toga da li je ta nekretnina jedina u vlasništvu tog poreskog obveznika i koliko članova domaćinstva živi u njoj.

Prosječna cijena stana novogradnje u Podgorici, prema podacima Monstata u prošloj godini je iznosila 1.054 eura i Uprava lokalnih javnih prihoda je taj iznos koristila za obračun, međutim novi podaci Monstata ukazuju da je u drugom kvartalu ove godine došlo do značajnog rasta cijena i da prosječan kvadrat sada košta 1.204 eura. U istom periodu lani prosječan kvadrat stana u Podgorici, prema Monstatu, vrijedio je 1.021 euro.

Glavni grad

Cijene stanova u Podgorici do kraja godine mogli bi da rastu, jer je u toku izgradnja i prodaja luksuznijih stanova u kvartovima “Central Point” – na mjestu starog Duvanskog (Zetagradnja), “Ljubović Hill Homes” na mjestu bivšeg hotela Ljubović (Normal company), “Master kvart” – između Novog studentskog i Delte (Bemax), kao i u nastavku “Sity kvarta” kojeg grade Zetagradnja i Čelebić. Stanovi na ovim lokacijama sada se prodaju po cijenama od 1.200 do 1.500 eura po kvadratu.

Kako cijena stanova na tržištu utiče na iznos poreza koji plaćaju građani, može se vidjeti na sljedećim primjerima “Vijesti”. Vlasnik stana od 42 kvadrata na Starom Aerodromu, čija je starost gradnje lani bila četiri godine, kome je to jedini stan i koji živi sam u njemu, prošle godine je platio porez od 82,82 eura.

Prosječna cijena stana po Monstatu lani je vrijedjela 1.054 eura pa je početna vrijednost stana bila 44 hiljade eura, a umanjena je za četiri odsto na ime starosti i za 16 odsto na dodijeljenih 390 bodova za kvalitet gradnje. Stan je u trećoj zoni čiji koeficijent iznosi jedan, tako da po tom osnovu nije bilo ni umanjena ni povećanja. Sada kada je prosječna cijena stana 1.204 eura uz sve ostale iste vrijednosti,plus umanjenje od jedan odsto zbog nove godine starosti, iznos poreza je 93,6 eura ili 13 odsto više.

U drugom primjeru kuće u Gornjoj Gorici od 150 kvadrata u kojoj živi više od četiri člana domaćinstva i starosti je preko 30 godina, porez je iznosio 126 eura. Zbog rasta cijena na tržištu, a zadržavanja ostalih kriterijuma, porez na istu nekretninu sada bi iznosio 158 eura, odnosno bio bi veći za 25 odsto.

Isti obračun poreza na nepokretnosti je i u drugim crnogorskim gradovima i zavisi od podatka Monstata. Međutim, prema podacima Zavoda u primorskim gradovima je u drugom kvartalu ove godine prosječna cijena kvadrata iznosila 1.368 eura, dok je u istom periodu lani bila veća – 1.433 eura. U sjevernom regionu lani je cijena prosječnog kvadrata stana iznosila 900 eura, a sada je 880 eura.

U centralnoj regiji, izuzev Podgorice, u koji se računaju opštine Cetinje, Nikšić, Danilovgrad i Tuzi je porasla cijena sa lanjskih 560 na sadašnjih 677 eura za kvadratni metar novogradnje stambenog prostora.
Monstat prosječnu cijenu kvadrata u novogradnji računa na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora, odnosno dijeljenjem ukupne cijene i broja prodatih kvadrata. U obzir se uzimaju samo prvi ugovori za stambenu novogradnju između investitora i kupca.

Stanovi solidarnosti mogu spustiti cijenu
Prosječnu cijenu kvadrata, a time i iznosa poreza za nerednu godinu do kraja godine može oboriti samo ako se poveća prodaja stanova iz fondova solidarnosti.

Povremeno se dešava da se u nekom periodu završi zgrada građena sindikalnom solidarnošću gdje je cijena u kupoprodajnim ugovorima značajno manja od onih u komercijalnim ugovorima.

Kada se desi veća prodaja ovih stanova, to zna da obori ukupnu prosječnu cijenu stanova.

To se desilo u prvom kvartalu ove godine, kada je zabilježena prodaja većeg broja stanova solidarnosti po cijeni od 674 eura za kvadrat, dok je u tržišnoj prodaji cijena kvadrata bila 1.076 eura. To je uticalo da prosječna vrijednost prodatog kvadrata bude 960 eura.

 

Izvor. Vijesti

188 komentara

  1. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using?

    Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com