VELIKE PROMJENE U PORESKOJ UPRAVI: Odlazi Stanislava Beba Martinović - Volim Podgoricu

VELIKE PROMJENE U PORESKOJ UPRAVI: Odlazi Stanislava Beba Martinović

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Poreske uprave (PU) u Sektoru za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora Stanislava Beba Martinović biće iduće sedmice razriješena te dužnosti i vratiće se na staro mjesto načelnice Područne jedinice PU u Podgorici, potvrđeno je „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Nju bi na ovoj odgovornoj funkciji v. d. pomoćnika direktora trebalo da zamijeni Branka Jauković, načelnica Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i integritet PU-a, koju će predložiti direktor PU-a Miomir M. Mugoša. Konačnu riječ o tome daće Vlada možda već na narednoj sjednici jer izvršna vlast imenuje pomoćnike.

„Velika rokada“ u PU-u objelodanjena je na proširenom kolegijumu šefova PU-a u srijedu, ali je ostalo nejasno da li je do nje došlo zbog pominjanja njenog imena u aferama “Klap” i “Vardar” ili je sama podnijela ostavku. Nju je više puta proteklih mjeseci javno pominjao Dejan Lakić, osumnjičen za utaju poreza, a koji se nalazi trenutno u ekstradicionom pritvoru u Beogradu. On je govorio da je Martinovićeva “mozak cijele operacije”, kao i da su u Poreskoj ovjeravane fiktivne fakture kako bi se omogućio povrat nepostojećeg PDV-a u milionskim iznosima i time oštetila država. Tužilaštvo još vodi istragu, a hapšeno je više od dvadesetak direktora ili vlasnika povezanih spornih firmi.

Novinar “Vijesti” juče je Martinovićevu pitao za razlog razrešenja sa pomoćničke funkcije, ali je ona bila zauzeta, a potom se u dogovoreno vrijeme nije javila na telefon niti odgovarala na poruku i pitanje da li njena smjena ima veze sa aferama “Vardar” i “Klap”. Nezvanični izvor iz PU-a tvrdi za „Vijesti“, međutim, da je Martinovićeva sama tražila razrešenje od Mugoše.

Martinović je postala v. d. pomoćnika direktora za inspekcijski nadzor nakon što je početkom maja izvršio samoubistvo dotadašnji pomoćnik direktora PU-a Sreten Grebović. Lakić je u drugoj polovini juna objavio na Internetu snimak razgovora iz maja ove godine u kojem su pored njega učestvovali Grebović i načelnica Martinović.

U skladu sa uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Poreska uprava je, uz niz drugih uprava koje su ranije bile u sastavu Ministarstva finansija, postala samostalan organ. Nakon usvajanja novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sad je potrebno sprovesti postupak imenovanja, odnosno postavljenja starješnina i visokog rukovodnog kadra.

Imajući to u vidu, a shodno praksi koja je već sprovedena u Upravi carina i Upravi za nekretnine, PU će, kako saznaju “Vijesti” nezvanično, narednih dana inicirati predlog za prestanak mandata direktoru Mugoši i pomoćnicima direktora Danilu Jovanoviću (Sektor za operativu u oblasti naplate), Gordani Pejović (Sektor za velike poreske obveznike) i Biljani Jelić (Sektor za ljudske resurse). Njihove funkcije će biti u narednom periodu u v. d. stanju do okončanja javnih konkursa, koji će biti raspisani u narednih 15 dana (a što je već realizovano za Upravu carina).

Navedene inicijative biće iz Poreske uprave, kako “Vijesti” saznaju, proslijeđene, početkom naredne sedmice, na dalju nadležnost Ministarstvu finansija, odnosno Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i Vladi Crne Gore.

Vijesti

2 komentara

  1. Ona ne odlazi nego se vraća, čuš dpsovski kadar da neđe ode, prije ćemo svi mi otić đe sunce ne sija.

  2. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your fantastic writing due to this problem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com