UCJENOM I USLOVLJAVANJIMA TJERATE MLADE: Odogovor na najavu da će studenti medicine morati da se obavežu da ostanu u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

UCJENOM I USLOVLJAVANJIMA TJERATE MLADE: Odogovor na najavu da će studenti medicine morati da se obavežu da ostanu u Crnoj Gori

Najnovija izjava Vesne Miranović, da će studenti medicine morati da se obavežu da rade u Crnoj Gori da bi studirali, upravo je izjava koja tjera mlade ljude iz ove zemlje, smatraju u Inicijativi “Neću da idem”.

Vuk Vujisić navodi da se mladim ljudima mora dati sloboda da sami odlučuju gdje će studirati, kako će se usavršavati i na kraju gdje će raditi.

“Samo boljim uslovima možemo ih motivisati da ostanu da rade u Crnoj Gori, dok pod pritiskom možemo izazvati jedino kontra efekat. Politikom ucjena i uslovljavanja, kršili bismo njihova ljudska prava. Ukoliko se sprovedu ove namjere, ostaćemo bez studenata medicine, samim tim i medicinskih radnika koji sigurno neće trošiti dragocjene godine života kao i novac studirajući da bi radili za platu od 500e, dok ih za isti trud u inostranstvu čeka plata od nekoliko hiljada eura”, navodi Vujisić.
Mladi, kako dodaje, vole Crnu Goru i žele da rade u njoj, ali im država mora omogućiti bolje uslove.
Podsjećamo da naš zdrastveni sistem uveliko zavisi od doktora koji su se usavršavali u inostranstvu i da samo sa razmjenom iskustava, novim tehnologijama i boljim uslovima do kojih u ovakvom malom sistemu nije teško doći, možemo popraviti kvalitet zdrastvenog sistema i motivisati mlade medicinske radnike da ostanu.
“Moramo drugačije pristupati problemu odlaska mladih, niko nema pravo da autoritativnim metodama pokušava da riješi problem jer bismo tako mogli stići do zatvaranja granica, a to sigurno nije rješenje. Progresivnim i inovativnim politikama možemo poboljšati položaj mladih, a politikama koje tjeraju mlade i stvaraju kontra efekat moramo okrenuti leđa”, smatra Vuk Vujisić iz inicjative “Neću da idem”.
Podsjetimo, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, najavila je  da će država ponuditi komercijalne uslove za studiranje medicine “kako ne bismo izgubili vrijeme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori i studenti će morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem da krenu”.

Ona je na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koja se u organizaciji Ljekarske komore, ove godine održava u Crnoj Gori, navela da naša zemlja ne može ljekarima ponuditi uslove kao Njemačka, ali da Ministarstvo prepoznaje potrebu da unaprijedi njihov materijalni status.

Govoreći o modelima kako će se u perspektivi zdravstvene vlasti boriti sa fenomenom sve većeg odliva našeg medicinskog kadra u druge zemlje koje nude znatno bolje uslove rada, Miranović je kazala, da se moraju pronaći načini da se “zaštite naši vrlo siromašni resursi od migracije ljekara”.

“Razmišljamo o povećanju broja studenata, a da li ih spremamo za odlazak u inostranstvo? Možda bi trebalo o tome da govorimo. Hajde da govorimo o Rumuniji koja je izgubila, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 4,5 milijardi eura koje su uložene u obrazovanje ljekara koji su napustili tu zemlju. Ista situacija može se desiti i Crnoj Gori što može imati veliki uticaj na našu ranjivu, vrlo delikatnu situaciju kada su ljudski resursi u pitanju”, kazala je Miranović.

1 komentar

  1. na ove plate i uslove i na ovu nezaposlenost. ljudi bi radili al gdje kad nema sta i ko je dobio posao dobio ga je preko veze malo pomalo otici ce mnogi ne samo medicinski radnici nego i vozaci i zanatlije.evo na primorju poceli da rade filipinci po hotelima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com