DANAS JE SVETI PROROK SAMUILO: Dobro razmislite o ovim riječima, ako želite SREĆAN dom! - Volim Podgoricu

DANAS JE SVETI PROROK SAMUILO: Dobro razmislite o ovim riječima, ako želite SREĆAN dom!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen svetom proroku Samuilu.

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači “onaj koji sluša Gospoda”) bio je starozavetni prorok i živio je u 11. vijeku prije nove ere tj. oko 1.100 godina prije rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je “od Boga isplakala” Ana koja dugo nije mogla da ima djece i da je zbog toga dječaka posvetila Bogu još kada mu je bilo 3 godine. Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo – predvideo je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grjehova koje su učinili njegovi sinovi.

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vrijeme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju vidio vođu i dugovnog oca. Priča kaže da se sve zbilo ovako: “I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod”.

Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Besjeda na današnji dan

O kako je promjenljivo srce čovječje! No, od svih promjena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada vjerni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se nevjerni obrati i postane vjerni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se prije smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati grijeh svoj.

Ovo nikako ne smijete raditi

Prema narodnom vjerovanju na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine. Budite zahvalni ljudima. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, cijenite njegov trud. Budite dobri ljudi, prijatelji, prema rođacima, roditeljima, djeci.

 

(Kurir.rs/Dnevno)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com