Odakle Gavrilo Princip i Miloš Obilić na kesicama kokaina - Volim Podgoricu

Odakle Gavrilo Princip i Miloš Obilić na kesicama kokaina

Od Če Gevare do Miloša Obilića, a sada i Gavrilo Princip – ovo su samo neki od likova koji su se pojavljivali na kesicama droge srpskih i svjetskih krijumčara.

Vijest da se na paketima kokaina zaplijenjenim u policijskoj akciji u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, pojavila fotografija Gavrila Principa za Marka Nicovića, nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja droge u MUP Srbija, nije nova stvar:

„Sporadično su se pojavljivali srpski velikani ili bitne ličnosti u srpskoj i svjetskoj istoriji na kesicama droge.

„Uvijek su to likovi iz revolucija, a najčešća poruka koju krijumčari misle da šalju jeste borba protiv imperijalizma ili potreba za osvetom.

Lambe Đorelijevski, nekadašnji šef Odsjeka za suzbijanje narkomanije u MUP kaže za BBC na srpskom da se droga u običajenim velikim isporukama poput ove kada je zaplijenjeno 800 kilograma kokaina, mahom obilježava pečatima koji su poznati samo krijumčarima, a da njihova svrha najčešće nije da i ostali znaju što taj pečat znači.

Tri Srbina, Rus i Meksikanac – što se dogodilo

MUP Srbije je pustio u javnost snimak na kojem je prikazana akcija zaplijene droge.

U ovoj akciji je zaplijenjeno 800 kilograma kokaina, a uhapšeni su Meksikanac, Rus i srpski državljanin. U Srbiji su zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga, uhapšena još dvojica muškaraca.

Ono što je na snimku izazvalo posebnu reakciju u Srbiji jesu kesice kokaina sa likom – Gavrila Principa, člana Mlade Bosne koji je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Ovo ubistvo je bilo povod za Prvi svjetski rat.

Sumnja se da se ova grupa bavila krijumčarenjem narkotika iz Južne Amerike u Evropu, a direktor policije Vladimir Rebić napomenuo je da je grupa otkrivena na osnovu operativnih podataka srpske policije, a da su sarađivali sa kolegama iz Španije i Velike Britanije.

Bizarni primjeri ‘brendiranja’ droge u svijetu:

– Tokom Olimpijskih igara u Riju 2016. godine policija Brazila je zaplijenila veliki količinu kokaina koja se prodavala u kesicama sa logom Olimpijade,

– Meksička banda Los Zetas prodavala je kokain u kesicama koje su se mijenjale u zavisnosti od praznika, događaja u gradu ili popularnih ličnosti. Tako su se na njima, pisao je Vajs, pojavljivali likovi Djeda Mraza, ali i logo Roling Stounsa i Supermena,

– U Južnoj Americi postoje i kolekcionari kesica kokaina, koji su pronašli kesice droge sa likom fudbalera Maradone i MMA borca Andersona Silve, Majka Tajsona. U kolekciji stoji i kesica marihuane sa fotografijom Boba Marlija i Samjuela Rose, frontmena benda Skank.

Patologija lažnog osvetnika

Grupa krijumčara je, prema riječima direktora policije, bila sastavljena pretežno od srpskih državljana koji su pokušavali da je prenesu iz Južne Amerike u Evropu.

Kriminolog Nicović smatra da je upravo to što je među krijumčarima bilo dosta Srba odnijelo prevagu da zalijepe na kese lik preminulog revolucionara.

„Već su se među krijumčarima u velikim isporukama po svijetu, ali i u Srbiji, pojavljivale kesice sa fotografijom Če Gevare, ali i ostalih južnoameričkih predvodnika revolucije – Simona Bolivara i Pančo Vile.

„U Srbiji smo pronalazili i fotografije Miloša Obilića i drugih junaka bitke na Kosovu.”

U pitanju je, dodaje Nicović, „patološka potreba da se pokaže bojkot postojećeg režima i opravda prodaja opojnih supstanci nekim lažnim višim ciljem”.

„To što su krijumčari pokušavali da prenesu kokain sa likom Principa je policiji umnogome pomoglo da ih identifikuje. Često se događa i da krijumčari imaju tetovaže na tijelu koje su slične simbolima koje stavljaju na supstance koje prodaju. Nijesu ni svjesni da tako olakšavaju rad policije.”

Lambe Đorelijevski kaže da je „pored velikih akcija hapšenja krijumčara droge, u Srbiji jako bitna prevencija, a da se na nju malo obraća pažnja”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com