PODGORICA: Da li će Srđan Pavlović dobiti status svjedoka saradnika? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Da li će Srđan Pavlović dobiti status svjedoka saradnika?

Vijeće podgoričkog Višeg suda još nije odlučilo o predlogu tužilaštva – da Srđan Pavlović dobije status svjedoka saradnika u predmetu međunarodnog krijumčarenja kokaina, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema riječima tog sagovornika, advokat uhapšenog Tivćanina tražio je odlaganje ročišta na kojem bi se razmatralo to pitanje.

Slučaj je proglašen tajnim, pa javnost nije obaviještena kada će biti održano sljedeće ročište.

Sjednica Vijeća svakako je zatvorena za javnost.

Sjednica se održava bez prisustva javnosti. Izjave date na ovoj sjednici ne mogu se koristiti u krivičnom postupku protiv lica koje je predloženo za svjedoka saradnika kao dokaz za oglašavanje tog lica krivim”, piše u Zakonu.

Drugi izvor “Vijesti” kazao je da je Pavlović već nekoliko puta iz Istražnog zatvora dovođen u Specijalno državno tužilaštvo i da je istražiteljima navodno pričao o ulogama članova kriminalne grupe koja je švercovala kokain.

Nekoliko Tivćana uhapšeno je u tom primorskom gradu, a tužilac ih sumnjiči da su od početka godine u Crnu Goru iz Kolumbije prošvercovali 18 kilograma kokaina.

Pritvor je potom određen Srđanu Pavloviću, Toniju Petkoviću, Milošu Petriću, Đuru i Milošu Peroviću i Radu Samardžiću. Odbijena je žalba njihovog pravnog zastupnika da se brane sa slobode.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić nije tražila određivanje pritvora za Božidara Božovića, a odmah nakon privođenja pušten je Saša Petrić, koji navodno nema veze sa tom kriminalnom grupom.

U bjekstvu su organizatori te grupe Danilo Đurović i Bane Miletić.

Policija traga za još dvije osobe umiješane u šverc droge. Njihov identitet nije saopšten.

Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija provjerava da li sa tom kriminalnom grupom i njihovim neraščišćenim poslovima sa drugim klanovima, može dovesti u vezu nedavno paljenje automobila Pavlovićeve majke.

Prema nepotvrđenim informacijama, to vozilo zapaljeno je prije par noći, a Pavlović je nakon toga prijavio policiji da dobija ozbiljne prijetnje.

On je prvi i uhapšen dan prije nego su u utorak poslije podne u Tivtu i Kotoru policajci upali u petnaestak kuća, pretresli ih i iz njih sa lisicama odveli više od deset osoba.
Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može sudu predložiti da svjedok saradnik bude član kriminalne grupe ako je izvjesno da će njegov iskaz i dokazi koje pruži znatno doprinijeti dokazivanju krivičnog djela… ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprečavanju drugih krivičnih djela kriminalne organizacije.

Značaj njegovog iskaza za dokazivanje tih krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca mora biti pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, piše u ZKP-u.

Propisano je da tužilac predlog mora podnijeti do završetka glavnog pretresa i da on mora sadržati činjenice i podatke na osnovu kojih će sud donijeti rješenje o određivanju statusa svjedoka saradnika.

“Svjedok saradnik ne može biti lice za koje postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe”, propisano je Zakonom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com