FIAT od 9. do 17. septembra - Volim Podgoricu

FIAT od 9. do 17. septembra

 Povodom početka Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), danas je u Kuslevovoj kući, u Podgorici održana konferencija za medije. O ovogodišnjoj selekciji, i sadržajima festivala, govorile su direktorica festivala Ana Vukotić, predsjednica Umjetničkog savjeta festivala Sonja Vukićević, selektorka tamičarskog programa Ana Vujošević, savjetnik u Ministarstvu kulture Ilija Subotić, i samostalna savjetnica u Sekreterijatu za kulturu i sport glavnog grada, Sanja Vojinović.

Ove godine FIAT počinje 9. a završava 17. septembra hepeningom, odnosno omažom poznatom crnogorskom pozorišnom reditelju i jednom od osnivača FIAT-a Slobodanu Milatoviću. Od ove godine, odlukom Umjetničkog savjeta festivala, Milatovićevo ime nosiće i glavna nagrada za najbolju režiju (autora).

Program festivala, zahvaljujući selektorki glumici Ani Vujošević, čine smjele, provokativne i intrigantne pozorišne predstave, u čijem je fokusu običan čovjek i njegova emocionalna preispitivanja ugroženosti i slobode. U takmičarskom dijelu festivala biće izvedeno deset predstava – iz Italije, Njemačke, Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

FIAT FOKUS čine predstave iz Italije – „Ljudska sramota“, autora Silvije Gribaudi i Matea Mafesantija i „Magbet“ (predstava/performans), autora Alesandra Sera, koja će biti izvedena na sardinskom jeziku u duhu elizabetanske tradicije, s muškom postavom u cjelini. Program FIAT-a čine i dvije predstave iz Njemačke i to „Ciganski odrezak“ u režiji Nade Kokotović i „Medeja“ u režiji Rieke Susskowa. Predstava „Medeja“ realizuje se u saradnji s Gete institutom iz Minhena i ambasadom SR Njemačke u Podgorici.

Takmičarskom selekcijom obuhvaćene su i dvije predstave iz Hrvatske – „Sve je u novcu“, reditelja Borisa Bakala i „Kurlani“ u režiji Senke Bulić. Mirko Radonjić reditelj je crnogorske predstave „Sobe“, koja je, u stvari, parabola o životu mladih u podgoričkom predgrađu. Srbija, Poljska i Mađarska učestvovaće sa po jednom predstavom: „Jul“ u režiji Tare Manić, „Cezar odlazi u rat“ reditelja Cezara Tomaševskog, dok će se Mađarska predstaviti baletskom izvedbom „Ptičica“, u režiji Pala Frenaka, koja govori o fizičkim i emocionalnim preprekama u nama samima, kao i o načinu na koji naša mašta kreira novu stvarnost kako bi opstala.

Ova predstava zatvoriće takmičarsku selekciju, kao i manifestaciju “Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori”, a realizuje se u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici i Ministarstvom vanjskih poslova Mađarske.

Pored pozorišnog dijela programa FIAT obiluje i raznovrsnim pratećim likovnim, književnim, muzičkim i filmskim sadržajima, te sadržajima kreativnih industrija.

U okviru književnog programa biće organizovane promocije knjiga „Vježbanka Danilo Kiš„ autora Boža Koprivice, knjiga poezije Damjana Pejanovića „Mrtav muzej“ i knjiga dramaturškinje Dragane Tripković „Kirka i druge drame“. Likovni program čine: izložba fotografija Relje Brkovića „Geto je ljubav“, slika Nikole Kovačevića „Fragmenti“, kao i vizuelno-zvučna instalacija Biljane Mišić „Evropa, ili kako smo nestali“. Za muzički program FIAT-a pobrinuo se Damir Murseljević, koji je izdvojio koncerte crnogorskih bendova „Gospoda Glembajevi“ i „Vrpca“, kao i koncert slovenačkog benda „Koala voice“ i solo projekat bugarskog muzičara Miriana Koleva „E.U.E.R.P.I“.

Sadržaji FIAT-a biće izvođeni na više prostora u Podgorici, od Kuslevove kuće, KIC-a „Budo Tomović“, dramskog studija „Prazan prostor“ u Staroj Varoši, do Dabovića u Danilovgradu. Od ove godine, ostvarena je i nova saradnja sa “Kolektorom” i “Savezom arhitekata Crne Gore”.

Moto ovogodišnjeg festivala glasi FIAT energija, čime se sugeriše umjetnička snaga, koja konstantno inicira i preispituje društvene vrijednosti kroz provokativne i visoko kvalitetne umjetničke sadržaje.

Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen je kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanjem oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih donatora i prijatelja festivala. Iako iza sebe ima više od tri desetljeća i već se pozicionirao i dokazao kao značajan i neophodan alternativno-avangardni festival, na crnogorskoj, ali, kako rekosmo, i na međunarodnoj kulturnoj mapi, FIAT ni danas nema jedinstven prostor za rad koji bi bio svojevrsna baza za razvoj i realizaciju raznorodnih kreativnih izraza u cilju unapređivanja kulture i umjetnosti, ne samo u Podgorici.

Total dizajn festivala ove je godine uradila dizajnerka Suzana Pajović.

2 komentara

  1. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com