U OVOJ OPŠTINI PRVACIMA NI CENTA: Gradonačelnik se “pravio mrtav”, a prvaka je svega 205! - Volim Podgoricu

U OVOJ OPŠTINI PRVACIMA NI CENTA: Gradonačelnik se “pravio mrtav”, a prvaka je svega 205!

Početak školske godine u Pljevljima razlikuje se od ostalih po činjenici da je ove godine ubjedljivo najmanje prvaka u školskim klupama i da oni nijesu od lokalne uprave dobili nikakav poklon. U svim pljevaljskim osnovnim školama upisano je svega 205 prvaka.

Prvaci su prethodnih školskih godina od lokalne uprave dobijali skromne poklone: svesku, zarezaljku, gumicu i običnu olovku, a ove godine ostali su i bez toga. Iz lokalne uprave se čak uopšte nijesu oglašavali po pitanju početka školske godine, kao da se ništa ne dešava.

Iz opozicione Demokratske Crne Gore pozvali su predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da odgovori javno zbog čega su prvaci ostali i bez najjednostavnijih i najjeftinijih poklona. Za odbornika Demokrata Bojana Krvavca to je najbolji pokazatelj koliko predstavnici vlasti vode računa o budućnosti opštine, o podizanju priraštaja i napretku uopšte.

Krvavac ističe i da za lokalnu upravu ne bi bio veliki trošak da su finansirali kupovinu udžbenika za sve prvake, „jer bi to bio iznos od oko 8.000 eura koji je mnogo manji nego što opštinski funkcioneri troše za razna bespotrebna putovanja”.

– Decenijsko propadanje pljevaljske opštine, nažalost, možemo vidjeti i na primjeru nebrige lokalne samouprave prema najmlađima u našem gradu. Dok su u ostalim gradovima, od kojih su pojedini poput Žabljaka, Šavnika, Berana u sličnoj finansijskoj situaciji kao Pljevlja, besplatni udžbenici za osnovce, pljevaljska lokalna uprava školarcima nije poklonila ni zarezaljku. Pokloni prvacima od bivšeg predsjednika opštine Mirka Đačića vrijedili su dva eura, ali su ove godine ostali i bez tog poklona.

Igor Golubović, služeći se političkom metodom „Lezi i pravi se mrtav“, ignorišući apele i inicijative građana širom Crne Gore o besplatnim udžbenicima, ove godine prvacima nije poklonio ni olovku, a komoli da se udostojio da razmotri inicijativu o besplatnim knjigama za one kojih je u Pljevljima sve manje – kaže Krvavac i podsjeća predsjednika opštine da se u Pljevljima sve teže živi i da postoji veliki broj roditelja koji su jedva obezbijedili udžbenike za svoju djecu.

– Ako predsjedniku opštine ništa ne znači 40, 50, 60 ili 100 eura, tim roditeljima taj iznos mnogo znači. Ako se ima u vidu finansijski karton predsjednika opštine, nije ni čudo što Golubović nema sluha ni osjećaja za potrebe običnog čovjeka i prosječnog građanina Pljevalja, jer dok građani jedva spajaju kraj s krajem, Golubović mašta o aerodromima, virtuelnim toplanama i slično. Na kraju krajeva, loše je za grad što je na čelu opštine čovjek koji je krenuo sa projektima aerodroma i kosmodroma, pa je od potencijalnog zapovjednika „Kosmičkih snaga Pljevalja“ došao do toga da ne može učenicima pokloniti ni gumicu za početak školske godine. To je uostalom i suština DPS politike, spolja gladac, a unutra jadac – zaključio je Krvavac.

Od početka godine rođeno 120 beba
Kada je u pitanju natalitet, u pljevaljskoj opštini iz godine u godinu rađa se sve manje djece. Od početka godine rođeno je svega 120 beba, i prema raspoloživim podacima do kraja godine rodiće se možda još 50 do 60 beba, što znači da će godišnji priraštaj iznosti 180 novorođenčadi. U Pljevljima je 2013. godine rođeno 230 beba, a ove školske godine u prvi razred pošlo je 205 prvaka, što pokazuje koliko se Pljevljaka u periodu od šest godina iselilo iz rodnog grada.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com