VLADU NE ZANIMA MIŠLJENJE GRAĐANA: Na Sinjajevini će se graditi vojni poligon! - Volim Podgoricu

VLADU NE ZANIMA MIŠLJENJE GRAĐANA: Na Sinjajevini će se graditi vojni poligon!

Vlada je juče jednoglasno donijela odluku o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini, saopštio je nakon sjednice ministar odbrane Predrag Bošković.

Time je iz Vlade indirektno poručeno da je neprihvatljiv dio građanske inicijative da na toj planini ne bude izgrađeno vojno vježbalište.

Ministar Bošković kazao je i da formiranje vojnog poligona na Sinjajevini ne isključuje mogućnost da ova planina bude proglašena regionalnim parkom prirode, što su ekološki aktivisti i građani svojim potpisima, takođe, tražili.

Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” uspjela je da ljetos putem servisa elektronskih peticija (epeticije.gov.me) u propisanom roku prikupi više od 3.000 potpisa podrške građana. Tada su kazali da su za inicijativu da Sinjajevina bude proglašena regionalnim parkom prirode i da na toj planini ne bude izgrađeno vojno vježbalište dobili i preko 6.000 potpisa u direktnim kontaktima sa građanima.

Prema informacijama koje su objavljene na sajtu servisa, nadležno ministarstvo upućenu peticiju “u roku od 20 radnih dana” pretače o formalnu inicijativu i podnosi Vladi na razmatranje. Tako bi u slučaju peticije za Sinjajevinu, 20 radnih dana isteklo u petak 30. avgusta, pa je očekivano bilo da se resor Predraga Boškovića o zahtjevu građana izjasni već u ponedjeljak, 2. septembra.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koja su upućena u prošli petak, a Bošković se o svemu na juče održanoj sjednici Vlade izjasnio tek nakon pitanja novinara i najavio da će o inicijativi građana odlučivati na nekoj budućoj sjednici.

Nakon što je saopštio odluku Vlade o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini, Bošković je kazao da je odluka donijeta nakon komunikacije sa partnerima u zemljama Evropske unije, te da formiranje poligona ne isključuje i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode.

“’Natura 2000’, kao ključni dokument EU u zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, rekao je Bošković.

Pravdajući navode da vojni poligoni nisu smetnja da neko područje bude dio “Natura 2000” mreže, ministar odbrane je kazao da u Holandiji vojni poligonu zauzimaju 30.000 hektara, te da su svi uključeni u ‘Natura 2000’.

“To znači da su svi oni regionalni parkovi prirode i takvi kakvi su ne uništavaju životnu sredinu. U Belgiji je 79 odsto vojnih poligona od 26.000 hektara uključeno u ‘Natura 2000’, u Njemačkoj su od 693 vojna poligona praktično svi uključeni u ‘Natura 2000’. Pošto se određeni broj poligona napušta, postoji bojazan da će upravo to devastirati taj prostor koji je vojska na vrlo kvalitetan način čuvala i zaštitila”, rekao je Bošković, dodajući da je namjera VCG–a “da Sinjajevinu učini još pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, koji izdižu stoku tokom ljetnjih mjeseci, tako i za brojne turiste”.

Kazao je i da, ​ako je skladan suživot moguć u razvijenim državama”, ne vidi zašto bi to bilo nemoguće u Crnoj Gori.

“Ova Vlada se odgovorno odnosi prema svojim resursima”, poručio je Bošković.

Ministar odbrane je ponovio da bi prvi rekao “ne” ideji izgradnje vojnog poligona, ako bi znao da će to ugroziti planinu poput Sinjajevine.

“Sve analize pokazale su da ne postoji ni minimalna šansa za ugrožavanje životne sredine”, kazao je on.

Podsjećajući na inicijativu građana, rekao je da takav zahtjev “nema uporišta u stvarnosti”.

“Navodi da će vojni poligon devastirati životnu sredinu i uništiti biodiverzitet apsolutno ne stoje, jer sve ono što su Ministarstvo odbrane i druge institucije radili u prethodnom periodu, pokazalo je da to nije tačno. Analize zaštite uticaja na životnu sredinu koje su rađene na lokalitetima gdje su se u prethodnom periodu izvodile slične aktivnosti Vojske Crne Gore ili čak unišavali viškovi naoružanja i municije, pokazali su da ne postoji uticaj na životnu sredinu”, rekao je Bošković.

Dodao je i da su rezultati analiza nakon jednomjesečne vojne vježbe na makedonskom poligonu “Krivolak”, gdje su u vježbu bile uključene i vazduhoplovne snage i gdje je “potrošeno mnogo više naoružanja i municije nego što će biti na Sinjajevini u desetogodišnjem periodu”, pokazali da je uticaj na vodu, zemlju i vazduh jednak nuli.

Budući vojni poligon na Sinjajevini obuhvatiće prostor tri opštine – Šavnik, Kolašin i Mojkovac, a njegova ukupna površina iznosiće 7,5 hiljada hektara.

Bošković je kazao i da je Vlada na sjednici donijela zaključak da se na Sinjajevini snimi nulto stanje, te potom svake godine na Sinjajevini radi monitoring životne sredine. Najavio je i da će rezultati monitoringa biti javno dostupni.

Na odluku Vlade da na Sinjajevini ipak formira vojni poligon, iz Građanskog pokreta URA i SNP-a poručili su da su tom odlukom još jednom zanemarene potrebe i želje mještana. Iz URA su kazali i da “Vlada ovakvim potezom pospješuje iseljavanje tog područja”.

Iz Prave Crne Gore ministru Boškoviću su poručili da “vojni poligon izgradi na porodičnom imanju, pa neka se tamo puca”.

Sa peticijama “sve naopako”

Komentarišući činjenicu da se Ministarstvo odbrane nije u roku koji je naveden na sajtu e-peticije izjasnilo na inicijativu građana o Sinjajevini, iz Instituta alternativa su kazali da je to zato što je i sa e-peticijama “sve naopako”.

Stevo Muk iz te NVO je kazao da nadležni navedeni rok tumače kao “instruktivni, a ne prekluzivni”, odnosno da ih rok koji je Vlada sama navela na sajtu “ne obavezuje niti ima neku sankciju ili drugu pravnu posljedicu”.

Krivične prijave i radikalizacija protesta

Zbog odluke Vlade da na Sinjajevini formira vojni poligon, iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu” su najavili da će protiv Boškovića i premijera Duška Markovića podnijeti krivične prijave, a potom i radikalizovati proteste.

“Moraju znati da nas ima više nego vojske i da ćemo životom braniti planinu”, poručio je Aleksandar Milatović iz te GI.

Vijesti

1 komentar

  1. normalno sta ima gradjani da se pitaju nije to njihovo vlasnistvo. lijepa ta livada za poligon.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com