PODGORICA: Ni lanci ni katanci ne čuvaju bicikla, lopovi upadaju na privatne posjede… - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ni lanci ni katanci ne čuvaju bicikla, lopovi upadaju na privatne posjede…

Krađe bicikala u Podgorici postaju sve učestalije, a lopovi ne prezaju od upada na privatne posjede, kućna dvorišta i ulaze od zgrada, ne libe se ni da se popnu na balkon, dok su krađe sa javnih površina redovne.

Čuvanju ne pomaže ni vezivanje bicikla lancem.

“Bicikli se najčešće otuđuju u toku večernjih časova, kao i u jutarnjim časovima, na način što se uz pomoć podesnih alata, najčešće kliješta, kidaju lanci za vezivanje ili se bicikli koji nisu obezbijeđeni jednostavno odvoze sa lica mjesta od strane počinilaca krivičnih djela”, saopštili su iz Uprave policije.

Sagovorniku “Vijesti” ljetos su sa balkona odnijeli dva bicikla, od kojih je jedno plaćeno blizu 500 eura sa dodatnom opremom, dok je drugom sagovorniku na više lokacija u Podgorici do sada ukradeno pet bicikala.

Iz Uprave policije tvrde da su se u prethodnom periodu bicikli otuđivali na gotovo svim lokacijama na teritoriji Podgorice, a najčešće lokacije su ulazi zgrada gdje ih vlasnici ostavljaju.

Saopštili su da su rasvijetlili većinu krađa koje se gone po službenoj dužnosti. U glavnom gradu je za prvih sedam mjeseci ove godine policiji prijavljeno 37 krađa bicikala, od kojih se većina (26) ne goni po službenoj dužnosti. Nadležni tužilac je njih sedam kvalifikovao ka “tešku krađu”, odnosno kradljivci su izvršili još neko krivično djelo ili prekršaj (upad na tuđi posjed, kidanje lanaca) kako bi otuđili bicikle.

Prema Krivičnom zakoniku, sitnom krađom se smatra ako vrijednost ukradene stvari ne prelazi iznos od sto pedeset eura, a učinilac je išao za tim da pribavi malu imovinsku korist.

“Nadležni tužilac pravno kvalifikuje svako djelo. Naročito bitna činjenica jeste da se prilikom kvalifikacije svakog događaja od strane nadležnog tužioca, osim načina izvršenja krivičnog djela, u obzir uzima i njegova vrijednost (vrijednost bicikla), koja se na najbolji način može dokazati posjedovanjem računa o kupovini”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Iz nevladinog udruženja “Biciklo.me” tvrde da su krađe “uglavnom nedjelo zavisnika od psihoaktivnih supstanci”, ali i organizovanih grupa koje se profesionalno bave time.
“Često ih možete prepoznati po tome što pojedinačno prebacuju veći broj raznorodnih bicikala preko granice, uglavnom prema Albaniji, ali ni druge zemlje u okruženju im nisu strane”, kazao je “Vijestima” izvrši direktor te organizacije Blažo Crvenica.

Krađe su učestale svugdje gdje ima bicikala: Crvenica(Foto: Boris Pejović)

Kazali su da problem sa krađama dvotočkaša postoji svugdje gdje postoje bicikla:
“Prema zvaničnoj statistici, u Danskoj je 2016. godine ukradeno 52.465 bicikala -više od 140 na dan.

Tvrde da malo uspješnija strategija za borbu protiv krađe predstavlja kombinaciju registracije bicikala kroz baze podataka (poput biciklističkog registra u Hrvatskoj), kvalitetnih sistema za zaključavanje i dobro obezbijeđenih prostora za čuvanje bicikala.

“Jedan od predloga za unapređenje uslova za korišćenje bicikla u Podgorici koji smo uputili Glavnom gradu odnosi se upravo na ovu posljednju stavku. Naime, bilo bi dobro da sve novoizgrađene stambene zgrade imaju savremena i bezbjedna spremišta za bicikla. Nedostatak prostora za čuvanje bicikla je problem koji građani često navode kao razlog zbog kog ne koriste ovo prevozno sredstvo, pa bi bilo dobro što prije krenuti sa rješavanjem”, navode u odgovoru.

U Upravi policije tvrde da je dio otuđenih bicikala pronađen i vraćen vlasnicima, dok se dio pronađenih bicikala nalazi u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

“Građani kojima je otuđen bicikl a koji to do sada nisu učinili mogu dođu u prostorije CB Podgorica radi eventualnog identifikovanja svog otuđenog bicikla”, saopštili su.

Krađe obavezno prijaviti policiji

U anketi o saobraćaju koju je Biciklo.me sprovelo u aprilu prošle godine je čak 56 odsto ispitanika istaklo da upotrebu bicikla u Podgorici otežava visok rizik da bude ukradeno, što pokazuje ozbiljnost problema.

“Naša preporuka je da vam bicikl uvijek bude u vidnom polju. Ukoliko niste u prilici da tako postupite, potrebno je kupiti kvalitetan sistem za zaključavanje bicikala. Jeftina kineska sajla koja košta nekoliko eura na pijaci vam neće sačuvati bicikl, jer je potrebno svega nekoliko sekundi da bi bila presječena. Kada kupite dobar sistem za zaključavanje vrlo bitno je da ga pravilno koristite”, navode u odgovoru.

Njihova preporuka je da ako se i pored zaštite desi da bicikl bude ukraden, to se mora prijaviti policiji.

“Obavezno zapišite broj koji se nalazi na ramu ispod pedala, to je njegov identifikacioni broj i može pomoći prilikom potrage”, piše u odgovoru tog udruženja.

U Upravi policije takođe naglašavaju da je veoma bitno da se krađa prijavi.

“Prilikom identifikacije izvršilaca pomenutih krivičnih djela, kao i pronalaska otuđenih bicikala, veoma je bitno da je događaj, odnosno otuđenje bicikla prijavljeno odmah, kako bi se blagovremeno postupilo i bicikl pronašao, jer se često dešava da se bicikl proda, da se na njemu izvrše prepravke ili čak se proda u drugom gradu, što otežava pronalazak otuđenog bicikla”, navodi se u odgovoru policije.

Tvrde da je jedan od boljih načina za obezbjeđenje bicikala ostavljanje bicikala na posebno uređenim mjestima, koja su osvijetljena i po mogućnosti pokrivena video nadzorom, kao i vezivanje jednom ili više što jačih zaštitnih sajli.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com