Pušači nezadovoljni zbog zabrane pušenja, mišljenja vlasnika lokala podijeljena - Volim Podgoricu

Pušači nezadovoljni zbog zabrane pušenja, mišljenja vlasnika lokala podijeljena

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru stupio je na snagu već mjesec dana, a najviše se, po svemu sudeći, priča o njemu u lokalima i restoranima. Mišljenja vlasnika kafića su podijeljena-dok jedni negoduju zbog pada prometa, drugi su pak zadovoljni odlukom i smatraju da konačno crnogorsko društvo ide u korak sa Evropskom unijom.

Sa druge strane, tu su i mušterije pušači koji “grabe” sunčane dane kako bi zapalili cigarete u bašti lokala. Ali, šta će biti kada dođe zima i kako će se tada zakon primjenjivati?

Kazne su rigorozne, a onaj ko prekrši odredbe ovog zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 eura. CdM je ovih dana obišao par lokala u Podgorici i u svakom odluka je izričita-cigareta se može zapaliti jedino na terasi ili u bašti lokala. Nije dozvoljeno konzumirati cigarete unutar kafića “čak ni na svoju odgovornost”.

Za vlasnika lokala u City kvartu zakon ne donosi ništa dobro. Njegove mušterije su uglavnom mladi ljudi i studenti budući da se lokal nalazi u neposrednoj blizini studentskog doma, a većina njih su pušači.

“Većina vlasnika će vam reći isto-da nije zadovoljna. Posao će drastično da nam opadne, a većina kolega ne može da napravi taj poseban prostor za pušenje koji zakon nalaže. Ima lokala čiji je prostor baš mali, a za one koji imaju prostora potrebna su velika ulaganja da bi se to ispoštovalo”, navodi on.

Kaže da se u ovom periodu nekako i može izdržati, ali kad dođe zima biće teško.

“Uskoro počinje studijska godina, studenti dolaze, a počinjemo i sa organizovanjem raznih žurki. Zaista ne znam kako ćemo “doglaviti” ljudima da ne smiju da zapale cigaretu”, navodi on.

Po zakonu postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora u kom će pušenje biti dozvoljeno. U tom smislu jasno su propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora. Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, klijent će tu moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće.

Zakon propisuje da to bude minimalna površinu od 10 kvadrata i maksimalna površina u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20 odsto radnog prostora. Prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima i prečišćavačima vazduha.

“Pa to je komplikovano i ogromni je trošak a i ne služi ničemu jer tamo može samo da se puši a ne smije ni voda da se posluži. Kako god da napravimo prostor ugrožava koncepciju lokala, ozvučenje, rasvjetu, ventilaciju, grijanje sve moramo da izmjestamo i novo da pravimo tako da najvjerovatnije nećemo ništa ni raditi”, kaže jedan od vlasnika kafića u centru grada.

Sa druge strane, postoje i oni koji su u principu zadovoljni sa zakonom.

“Što se tiče mog lokala, sad za sad je stanje sasvim regularno jer lokal ima terasu ali ne znam kako će se stanje odvijati kad nastupi hladno vrijeme”, navodi jedan od vlasnika.

On smatra da bi Ministarstvo zdravlja podobnije trebalo da pojasni vlasnicima kako će prostor u kojima će pušenje biti dozvoljeno biti realizovan.

“Vlasnici koji žele da naprave taj dio trebalo bi da budu bolje obaviješteni i informisani o tom dijelu kako bi se sve to realizovalo. Zadovoljan sam u principu sa zakonom i smatram da konačno idemo u korak sa Evropom. U svim zemljama Evropske unije je ta odluka donesena”, zaključuje on.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com