DUŠKO ODGOVORIO: Partneri Milovog sina grade “neprimjetne” hidroelektrane - Volim Podgoricu

DUŠKO ODGOVORIO: Partneri Milovog sina grade “neprimjetne” hidroelektrane

Firme povezane sa Blažom Đukanovićem, sinom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dobile su koncesije da na sjeveru grade “praktično neprimjetne” male hidroelektrane “koje ne proizvode štetu vodotoku”.

To proizilazi iz odgovora premijera Duška Markovića, datog prije nekoliko dana novinarima u Golubovcima.

“To su ugovori koji su na snazi, koji nisu sporni, u skladu sa zakonom. A to su inače dvije koncesije za male hidroelektrane ispod jednog megavata… Takvi objekti praktično se i ne primjećuju u prostoru i ne proizvode praktično nikakve intervencije za ugrožavanje prostora, pa čak ni vodotoka”, kazao je Marković upitan da prokomentariše najnovije odluke Vlade o davanju koncesija za dvije nove male hidroelektrane – “Skrbuša” na istoimenom vodotoku u Trunićima kod Kolašina i “Bare kraljske” na rječici Vranještica u Kolašinu.

Hidroelektrane predsjednikovog sina ne štete prirodi: Đukanović i Marković(Foto: Filip Roganović)

“Skrbušu” će graditi firma “Hydro Logistics“ iz Podgorice, a “Bare kraljske” firma “PM Hydro” iz Podgorice. Vlasnik “Hydro Logistics” je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi “BB hidro” Blaža Đukanovića koja gradi druge dvije male hidroelektrane.

“PM Hydro” je u vlasništvu Marinka Radulovića, koji je osnivač i direktor firme “Ramel” koja je takođe u poslovnim vezama sa Đukanovićem.
Druga firma sina predsjednika države “BB solar” je prije dvije godine svoje poslovne prostore založila u Prvoj banci za kredit od 359.000 eura koji je odobren firmi “Ramel”.

Nakon posljednje koncesije, potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković pozvao je ministarku ekonomije Dragicu Sekulić i Vladu Crne Gore da javno saopšte šta ih je motivisalo da pogaze sopstvenu odluku o tome da gradnje novih mHE neće biti i da će se postojeće preispitati.

On je tada ocijenio da dobra u opštoj upotrebi u Crnoj Gori ne služe opštem, već dobru onih koji državu pokušavaju pretvoriti u privatni posjed.

“Tako su, kao i većina drugih, i ove koncesije dodijeljene preduzećima bliskim vrhu vlasti. Pozivamo ministarku i cijelu Vladu da saopšte javnosti šta ih je motivisalo da pogaze sopstvenu odluku i javno obećanje iz maja ove godine? Pošto je ministarka saopštila da Vlada ‘preispituje postojeće’ male hidroelektrane pozivamo je da javnost upozna sa rezultatima ispitivanja. Očekujemo i da ministarka Sekulić, nakon što objasni zašto je obmanjivala javnost, ili šta je uticalo da Vlada promijeni sopstvenu odluku iz maja mjeseca, saopšti da li će novi koncesionari imati garantovanu otkupnu cijenu za proizvedenu struju, koju plaćaju svi potrošači preko posebne stavke na računu”.

Zeković je pitao Sekulićevu da li joj je važnije da nekome bliskom vlasti dodijeli “još jedan harač za račune za struju”, ili da zaštiti građane i održi sopstvenu riječ, a pozvao je i da podnese ostavku.

Vlasnici malih elektrana imaju visoku garantovanu otkupnu cijenu za proizvedenu struju, a nju plaćaju svi potrošači preko posebne stavke na računu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com