Nacionalne parkove Crne Gore posjetilo je ukupno 436.119 posjetilaca - Volim Podgoricu

Nacionalne parkove Crne Gore posjetilo je ukupno 436.119 posjetilaca

U prvih osam mjeseci ove godine nacionalne parkove Crne Gore posjetilo je ukupno 436.119 posjetilaca, što je za 104.000 gostiju ili za 31 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pišu Dnevne novine.

“Iz godine u godinu raste interesovanje stranih i domaćih posjetilaca za zaštićena prirodna područja u našoj zemlji. Dosadašnji odlični rezultati turističke sezone značajno su doprinijeli ukupnoj promociji Crne Gore ne samo kao turističke destinacije, nego i kao države koja baštini nevjerovatne prirodne vrijednosti u sistemu nacionalnih parkova”, kazao je za DN direktor javnog preduzeća koje upravlja tim izuzetnim nacionalnim resursima Elvir Klica.

Kako je istakao, svi nacionalni parkovi bilježe porast broja posjeta. Tako je do 1. septembra u prirodnim ljepotama, živopisnim pejzažima i turističkoj ponudi Nacionalnog parka Skadarsko jezero uživalo 103.914 posjetilaca.

“Najavljeni sunčani septembar i oktobar obećavaju dobru posjetu i u narednom periodu, te predstavljaju idealno vrijeme za krstarenje, pješačenje, posjetu kulturno-istorijskim znamenitostima, posmatranje ptica ili sportsko-rekreativni ribiolov. U odnosu na isti period prošle godine, ovaj nacionalni park bilježi povećanje gostiju za više od 40 odsto”, dodao je naš sagovornik.

Prirodna baština UNESCO-a u NP Durmitor, njegovi planinski vrhovi i lednička jezera, rafting Tarom, planinarenje i ostale raznovrsne aktivnosti, u prvih osam mjeseci ove godine privukli su više od 200.000 posjetilaca, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Pješačenje, planinarenje i boravak u stoljetnoj prašumi, obilazak katuna i edukativno-pješačkih staza, atraktivni turistički vozovi u NP Biogradska gora, uz posjetu Botaničkoj bašti Dulovine, predstavljali su pravo mjesto za odmor i rekreaciju, posebno tokom toplih avgustovskih dana. Od početka godine do 1. septembra NP Biogradsku goru posjetilo je 52.454 gostiju, što je za 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu. I nacionalni parkovi Lovćen i Prokletije bilježe povećanje broja posjetilaca za oko 30 odsto u odnosu na 2018”, potcrtao je sagovornik Dnevnih novina.

On je precizirao da je u NP Lovćen u istom periodu zabilježen dolazak 60.036 posjetilaca, a u NP Prokletije njih 15.259.

“Veliki iskoraci u broju posjeta u svim nacionalnim parkovima rezultat su kontinuiranog rada NPCG i saradnje sa svim ključnim subjektima turističke privrede u Crnoj Gori. Do kraja turističke sezone i godine, očekujemo samo dobre rezultate, te trend povećanja posjeta u narednim godinama. U cilju efikasnije promocije, NPCG će u saradnji sa resornim ministarstvom i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, te lokalnim turističkim organizacijama i cjelokupnom turističkom privredom, obezbijediti sve ključne preduslove da zadovoljstvo posjetilaca u narednim turističkim sezonama bude još veće”, zaključio je Klica.

Dnevne novine

1 komentar

  1. hi, rv solar power panels is the world-class factor upon planet. I’ve merely bought a utilized solar panel packages, if You have forex You must do exactly the same! Goodbye!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com