ANA ĐUKANOVIĆ SPASLA SAFETA KALIĆA OD STEČAJA: Platio 15 hiljada i Poreska uprava povukla predlog - Volim Podgoricu

ANA ĐUKANOVIĆ SPASLA SAFETA KALIĆA OD STEČAJA: Platio 15 hiljada i Poreska uprava povukla predlog

Kontroverzni rožajski biznismen Safet Kalić uspio je da svoju kompaniju „Tajson“ spasi od stečajnog postupka koji je pokrenula Poreska uprava, zbog duga za porez od 15.120 eura. Kalić je u stečajnom postupku angažovao advokatsku kancelariju Ane Đukanović, sestre predsjednika države Mila Đukanovića, nakon čega je tokom ovog mjeseca platio cjelokupan dug za porez.

U Privrednom sudu juče je održano ročište kod sudije Danijele Vukčević u tom predmetu.

Poresku upravu predstavljala je Anka Medojević. Bila je prisutna i stečajni upravnik Sanja Lješković, kao i Ana Čolaković, po punomoćju advokatske kancelarije Ane Đukanović – a u ime stečajnog dužnika.

Na strani kompanije rožajskog biznismena, na ročištu u Privrednom sudu, juče je bio i pravnik Rafet Hajdarpašić.

Čolakovićeva je predala sudu i strankama tri uplatnice. Nakon provjere podataka utvrđeno je da je dužnik u cjelosti izmirio dug prema Poreskoj upravi, konstatovala je sudija Vukčevićeva. Anka Medojević je nakon toga saopštila da Poreska uprava povlači predlog za pokretanje stečajnog postupka, jer je dug izmiren.

– Rješenje u ovom postupku biće donijeto u zakonskom roku – najavila je sudija.

Firma „Tajson” ima nekoliko poslovnih objekata. Radi se o kompaniji u kojoj je jedini osnivač Safet Kalić, dok je kao ovlašćeni zastupnik navedena njegova supruga Amina Kalić. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), izvršni direktor te firme je Arman Šabotić. Safet Kalić je u Njemačkoj osuđen zbog šverca droge. Protiv njega i njegove porodice vodio se višegodišnji sudski proces i u Crnoj Gori, koji je rezultirao oslobađajućom presudom. Nakon oslobađajuće presude Kalići su tužili državu Crnu Goru i dobili oko 3,2 miliona eura po dosadašnjim presudama. Kalić je sredinom mjeseca, odlukom Osnovnog suda u Rožajama, dobio spor protiv države, koja će na ime naknade štete za njegovo preduzeće „Turjak” morati da mu plati 318.000 eura. Sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Kalića, koji je na ime naknade štete za navedeno preduzeće tražio 740.000 eura. Firma „Turjak” bila je dio imovine koja je blokirana dok je protiv Safeta, njegove supruge Amine i brata Mersudina vođen postupak za pranje novca. Prije toga, Kaliću je dosuđeno oko 800.000 eura na ime naknade štete nastale u njegovoj firmi „M petrol” dok je bila zaplijenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega.

Sud u Rožajama odlučio je da Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD „Kristal”, koje se takođe našlo među imovinom koja im je oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca. Ta odluka donijeta je jer preduzeće nije radilo u periodu od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, zbog krivičnog postupka. Između ostalog, u postupku u kojem je Kalić tražio naknadu od 704.671 euro za izmaklu korist za firmu „Tajson” donesena je presuda da mu se isplati 462.899 eura… Članovima porodice Kalić isplaćen je novac kao odšteta i zbog vremena provedenog u zatvoru.

Tužba Elektroprivrede
„Dan“ je u decembru 2018. godine objavio da je ​Elektroprivreda (EPCG) tužila je kompaniju „Tajson”. Radi se o predmetu koji je pokrenut pred Privrednim sudom u Podgorici, a u kojem je postupajući sudija predsjednik tog suda Blažo Jovanić. Prema podacima „Dana”, kompanija „Tajson” ostala je dužna EPCG oko 17.000 eura za utrošenu električnu energiju u periodu od 2013. do 2016. godine. Nije poznato da li je taj dug izmiren.

Izvor dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com