Home / NOVOSTI / Društvo / HITLER SE NIJE UBIO U BUNKERU! U Argentini se kasnije godinama družio s PAVELIĆEM: Ispovijest Hrvata čiji je djed bio svjedok druženja odbjeglih fašista! (FOTO)

HITLER SE NIJE UBIO U BUNKERU! U Argentini se kasnije godinama družio s PAVELIĆEM: Ispovijest Hrvata čiji je djed bio svjedok druženja odbjeglih fašista! (FOTO)

Zvanična verzija Hitlerove smrti, po kojoj su se on i Eva Braun 30. aprila ubili, toliko je puta osporavana različitim teorijama njihovog bjekstva u Argentinu, da su one postale rasprostranjenije od one u udžbenicima. Upravo takva potvrda njegovog nesmetanog života u Argentini stiže iz Hrvatske od unuka Tončija Ćurkovića.

“Ante (Pavelić) i Adolf bili su veliki prijatelji. Kao da su se znali cijelog života. Nekada su bili ozbiljni, kada bi se prisjećali teških vremena, ali imali su i trenutke kada su se šalili i grlili kao da su braća. Činilo se kao da su odrasli zajedno,” govore brat i sestra koji danas žive u Zagrebu, ali su rodom s jednog dalmatinskog ostrva.

Zamolili su da njihova imena ne budu objavljena, a za uzvrat će ispričati priču koju im je pričao i fotografijama potkrijepio, njihov djeda Tonči Ćurković. On se u tridesetim godinama prošlog vijeka odselio u Argentinu gde je vodio uspješan posao prije nego se s porodicom vratio u Hrvatsku.

FOTO: PROFIMEDIA
Ćurković je, naime, jedan od nekolicine Hrvata koji su svjedočili čestim sastancima između nacističkog vođe Adolfa Hitlera i osnivača i vođe fašističkog ustaškog pokreta i NDH Ante Pavelića.

U brojnim teorijama Hitlerovog lažiranja samoubistva i poslijeratnog života u Južnoj Americi, pominjali su se i susreti sa Pavelićem, ali usprkos njegovom broju kontakata s ustaškom imigracijom u tadašnje vrijeme, on to nikada nije spomenuo u javnosti.

Ipak, da su se Hitler i Pavelić susretali, sada nam prvi put potvrđuju Ćurkovićevi unuci, čiji je djeda prisustvovao Hitlerovim i Pavelićevim čestim druženjima.

Stari prijatelji

Iako neki navode da se prvi sastanak između Hitlera i Pavelića dogodio već 1953., Ćurkovićevi unuci kažu da je njihov deda prvi put svjedočio njihovom susretu tek krajem 1954. Ćurković je već tada bio relativno imućan trgovac koji je posjedovao imanje na obodu Buenos Airesa te su mu u to vrijeme pristupili hrvatski emigranti i upitali ga: “Može li vas vođa zamoliti za uslugu?”

Ćurković je bio upoznat s činjenicom da je Pavelić već godinama živeo u Argentini, ali nije imao nikakvog dodira s njim. Zamoljen je da s vremena na vrijeme ustupi svoje imanje Paveliću kako bi se mogao “sastati sa starim prijateljem.” Ćurković je pristao i Pavelić je vrlo brzo stigao do njegove kuće. Proveli su dan zajedno, a sjutradan se pojavio gost.

FOTO: PROFIMEDIA
Bio je to, naravno, Adolf Hitler lično. Ćurković je svojoj porodici detaljno ispričao kako je izgledao taj susret.

Hitler se, tvrdi, nije puno promijenio, osim što nije imao svoje karakteristične brkove i nešto lošije je hodao. Čim se pojavio na vratima, Pavelić je skočio da ga toplo zagrli i pomogne mu da dođe do stola. Dugo su razgovarali, prisjećali se ratnih godina, pričali o svojim djetinjstvima i porodicama, ali i kovali planove za budućnost. Takvi su se sastanci ponovili gotovo desetak puta u Ćurkovićevoj kući, a i njega bi pozvali koji put da im se pridruži u razgovorima.

Bili su kao stari prijatelji, objašnjavaju danas unuci, i dodaju da se sastanci između Hitlera i Pavelića nisu održavali samo kod Hitlera, već i na drugim lokacijama, pogotovo u Pavelićevoj kući.

Potvrda u finskom dokumentarcu

FOTO: PROFIMEDIA

Da ova priča ne zvuči potpuno ludo, potvrđuju i svjedočanstva drugih koji su takođe prisustvovali sastancima. Stolar Hernan Ancin ispričao je jednu takvu priču, kada je rekao da je radio kao stolar za čovjeka koji je živio u Argentini pod imenom Pablo Aranjos. Ovim pseudonimom se u Argentini služio Pavelić. U jednom finskom dokumentarnom filmu Ancin je posvedočio o jednom od sastanaka.

“U šuštini je bio isti. Imao je sijedu kratku kosu, ošišanu po vojnički. Bez brčića. Kada je Hitler stigao, podigao je stisnutu šaku ispružene desne ruke. Pavelić mu je prišao, spustio svoju šaku na Hitlerovu i zagrlio je. Potom su se osmijehnuli i Pavelić se rukovao s Hitlerom. Uvijek su se tako pozdravljali,” posvjedočio je Ancin koji je dosta siguran da se to dogodilo 1953. godine.

FOTO: PROFIMEDIA
Ispričao je kako su ga Pavelić i Hitler pozvali da sjedne s njima i ponudili ga kafom.

“U tom trenutku Pavelić Hitleru navodi kako sam upravo ja stolar koji je zaslužan za sve što vidi u ovoj građevini. Hitler mi se u tom trenutku naklonio, kao da me pozdravlja. Bio sam mu u neposrednoj blizini, s njim pio kafu, uvjeren da je to upravo on,” navodi Ancin u finskom dokumentarnom filmu Vjetrovi kraljevstva (Kuningaskunnan Tuuli).

 

Dnevno.hr

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com