POJAČAN NADZOR: Inspektori izrekli 4,3 miliona eura kazni i zapečatili 16 objekata - Volim Podgoricu

POJAČAN NADZOR: Inspektori izrekli 4,3 miliona eura kazni i zapečatili 16 objekata

Tokom pojačanog nadzora u ljetnjoj turističkoj sezoni u šest primorskih opština inspektori Uprave za inspekcijske poslove zapečatili su 16 objekata i oduzeli robu vrijednu oko 4,3 miliona eura, kazao je juče prvi čovjek Uprave Alija Košuta. Takođe, u šest primorskih opština izrečene su kazne u iznosu od oko 3,9 miliona, dok je na nivou države taj iznos dostigao cifru od 4.294.200 eura, pišu Dnevne novine.

Pojačani nadzor u Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom od 8. juna do 30. avgusta sprovodilo je do 70 inspektora Turističke, Tržišne, Zdravstveno sanitarne i Inspekcije rada koji su, prema riječima Košute, izvršili ukupno 17.306 kontrola i utvrdili 9.530 nepravilnosti.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 16 objekata i oduzeta roba u vrijednosti od 4.347.50 eura. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti izrečeno je 2.877 mjera ukazivanja, donijeto 2.865 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, izdato 10.199 prekršajnih naloga putem kojih su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 3.885.620 eura”, naglasio je Košuta.

Nadležnim sudovima, dodaje, podnijet je i 61 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Cilj nam je bio da se, prije svega, obezbijedi zaštita bezbjednosti i zdravlja ljudi i da se doprinese suzbijanju sive ekonomije na tržištu robe i usluga i tržištu rada kako bi se zaštitili državni i lokalni prihodi i istovremeno dala podrška lokalnoj konkurenciji”, rekao je Košuta i istakao da su taj cilj u velikoj mjeri i ostvarili.

U ostalim crnogorskim opštinama, koje su prepoznate kao turistički centri, kako je kazao, pojačani nadzor organizovan je preko domicilnih inspektora i mobilnih ekipa koje su izrekle kazne u ukupnom iznosu od skoro 4.300.000 eura.

“Na nivou Crne Gore izvršene su ukupno 21.034 kontrole tokom kojih su utvrđene 11.364 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli 3.510 mjera ukazivanja, donijeli 3.408 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, izdali 11.483 prekršajna naloga putem kojih su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 4.294.200 eura i nadležnim sudovima podnijeli 74 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je oduzeta roba u vrijednosti od 4.478.50 eura”, kazao je Košuta.

Sa Institutom za javno zdravlje obavljen je moritoring vode za piće u okviru kojeg je uzeto ukupno 106 uzoraka, 57 uzoraka vode za piće i 49 uzoraka leda, iz ugostiteljskih objekata koji nijesu priključeni na javni vodovod, kao i onih sa vodovne mreže.

“Od 57 uzoraka vode za piće 15 nije hemijski odgovaralo važećem pravilniku za vodu za ljudsku upotrebu zbog povećane količine gvožđa i mangana, ali ni mikrobiološki. Mikrobiološka neispravnost utvrđena je i kod 32 uzorka leda”, kazali su iz Uprave.

Kada je riječ o zapošljavanju i ostvarivanju prava zaposlenih, prema riječima Košute, Inspekcija rada je na nivou Crne Gore evidentirala 1.185 radno angažovanih osoba, od kojih 353 crnogorska državljanina i 832 stranca, sa kojima poslodavci nijesu zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje.

“Nakon mjera koje je preduzela Inspekcija rada, ugovori o radu zaključeni su sa 275 osoba, od kojih 168 crnogorskih državljana i 107 stranaca, koji su prijavljeni na osiguranje čime im je regulisan radnopravni status u skladu sa zakonom”, objasnio je Košuta.

U oblasti turističkih usluga Turistička inspekcija je ovog ljeta posebnu pažnju poklonila nadzoru plovnih objekata na Virpazaru, Skadarskom jezeru, luci Kotor, Perast, Žanjica jer se, kako je objašnjeno, najveći dio “sive ekonomije” nalazi upravo u ovoj sferi turističkih usluga.

“Nadzor na Skadarskom jezeru je rađen svakodnevno, a rezultat toga je 90 zaključenih ugovora između tog nacionalnog parka i brodara, što je do sada najveći zabilježen broj”, saopšteno je iz UIP-a.

Veliki broj nepravilnosti utvrđen je na kupalištima, posebno u dijelu nepoštovanja obaveze postavljanja plažnog mobilijara i nedostatka propisanog broja spasilaca.

“Veliki broj kupališta je zbog kašnjenja u raspisivanju tendera za zakup morskog dobra kasnije stavljen u funkciju, jer su zakupci kasnili u dobijanju odobrenja za rad. Inspektori su utvrdili da su 94 kupališta počela da obavljaju djelatnost bez neophodne dokumentacije”, kazali su iz Uprave.

Od 2011. godine do danas Uprava za inspekcijske poslove ukupno je naplatila 196.610 eura novčanih kazni po osnovu Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda. Od toga, pojasnila je glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin samo ove godine do avgusta, odnosno stupanja na snagu novog zakona naplaćeno je 89.100 eura, dok je od stupanja na snagu novog zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda izrečeno kazni ukupnog iznosa 12.690 eura. Ona je dodala da je kada su ugostitelji u pitanju situacija mnogo bolja nego prethodnih godina.

“Situacija je posebno bolja nego 2011, kada je počeo nadzor u ugostiteljskim objektima u dijelu ograničavanja duvanskih proizvoda. Mnogo je bolja svijest vlasnika ugostiteljskih objekata da poslovanje usklade sa Zakonom i da se on sprovodi u cilju zaštite života i zdravlja ljudi”, navela je Šljivančanin.

Nadzor po pitanju tog zakona, ističe, sastavni je dio redovnih aktivnosti Turističke inspekcije koja u svakodnevnom radu kontroliše da li je ugostitelj uskladio poslovanje u skladu sa Zakonom.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com