“Ne znate vi djeco moja šta znači glad…” ŽIVOTNA LEKCIJA patrijarha Pavla koju svako treba da pročita - Volim Podgoricu

“Ne znate vi djeco moja šta znači glad…” ŽIVOTNA LEKCIJA patrijarha Pavla koju svako treba da pročita

Patrijarh Pavle nam je, svojim ponašanjem i mudrim riječima ostavio toliko mnogo životnih lekcija koje moramo naučiti.

Jedna od njih je i čuvena anegdota o tome kako je patrijarh Pavle na večeri kod tadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, na kojoj je bio i Kofi Anan, ostavio svojim smjernim ponašanjem u nevjerici ove političare.

Naime, tokom večere, u vrijeme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hljeb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on im je ovako odgovorio:

“Ne znate vi djeco moja šta znači glad i koliko je djece širom svijeta gladno, a mi bacamo hljeb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Sjetite se svaki put gladne djece širom Afrike i svijeta kada vidite mrvice pored stola”, rekao je tada patrijarh Pavle.

Potvrda toga dolazi iz manastira Gračanice u kome je patrijarh boravio. Svaki put grdio je monahinje zbog prosipanja hljeba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio da se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

“Jednom prilikom grickao sam koru hljeba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hljeba i pojeo. Tako me je zastidio bez ijedne riječi, da više nikada nisam ostavio mrvicu hljeba van tanjira ili neko zagorelo parče“, piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com