ČIJI JE GRAD MRTVIH U BOKI? Zašto je zabranjen pristup ostrvu Sv. Đorđe? (FOTO) - Volim Podgoricu

ČIJI JE GRAD MRTVIH U BOKI? Zašto je zabranjen pristup ostrvu Sv. Đorđe? (FOTO)

Ostrvo mrtvih – kako zovu malo ostrvo nadomak Perasta u Boki kotorskoj, na kome je crkvica svetog Đorđa i benediktinski manastir s početka prošlog milenijuma – već decenijama obavijeno je misterijom. Pusto je najveći dio godine, a tokom jula i avgusta na njemu se odmaraju katolički sveštenici. Turistima pristup nije dozvoljen.

Pod ovim parčetom zemlje, površine oko 3.000 metara kvadratnih, počivaju, međutim, na stotine, možda i hiljade Peraštana, uglednih pomoraca, ali i mnogobrojnih osvajača ovih prostora, do Austrijanaca i Francuza. Vjekovima je ostrvo bilo groblje, do pred kraj 18. vijeka. Ispod visokih čempresa opasanih zidinama nalazi se cio jedan grad – mrtvih. Na groblju je sazidana i trpezarija, a pod crkve čine nadgrobne ploče sa grbovima nekada moćnih peraških porodica.

Čak ni u Crnoj Gori nisu brojni oni koji znaju da ostrvom Sveti Đorđe gazduje Subotička biskupija, ali da je njegov vlasnik Biskupija iz Kotora. Dvije biskupije su 1963. godine potpisale ugovor o “iznajmljivanju” na 99 godina, jer u Kotoru nije bilo novca da se objekti na ostrvu renoviraju.

– Tada su na njemu bile samo zidine, a danas ostrvo ima struju i vodu, pet kupatila, trpezariju.

Sobe za goste nalaze se iza hiljadu godina starih zidova benediktinskog manastira, koji sa crkvom iz 17. veka i trpezarijom polukružno zatvara njegovanu baštu. Prvobitnu crkvu na ostrvu srušio je zemljotres 1667. godine, poslije čega su Peraštani započeli novu.

“ULAZ NA OSTRVO DOZVOLJEN SAMO GOSTIMA SUBOTIČKE BISKUPIJE”, taj natpis naljutio je don Srećka Majića, upravnika ostrva Sv. Đorđe u Perastu.

Majić, u razgovoru za Portal RTCG, kaže kako su, posljednjih mjeseci, sve češće pritužbe građana, mještana, ali i potomaka onih koji su na tom ostrvu sahranjeni, kako im pojedinci ne dozvoljavaju da posjete ostrvo.

Naglašava međutim da Sv. Đorđe pripada državi Crnoj Gori, preciznije Kotorskoj biskupiji.

“To je ostrvo Crne Gore. Ja imam izvode iz katastra i tu nema nikakvog spora. Ostrvo nije prodato, ali je odavno sklopljen interni ugovor između biskupa, subotičkog i kotorskog, i ostrvo je dato na korišćenje,“ kaže Majić i dodaje da su pojedini sebi dali za pravo da mogu da selektuju koga će, a koga neće pustiit na ostrvce, govoreći da je to privatno ostrvo. Tako su mnoge sa vrata i vratili. Ppritužbi građana je sve više“, priča Majić.

Na mnogobrojne legende nadograđene su i neke savremene: ostrvo je zatvoreno za posjetioce jer se na njemu “krije” ogromno blago, vrijedne slike, da je eksteritorijalno…

Ipak, Sv. Đorđe je jedino ostrvo na crnogorskoj obali kojem nije dozvoljen pristup.

“Svaki muzej, svaka ustanova, ima vrijeme za posjetu, no oglušili su se na moje sugestije”, rekao je Majić u razgovoru za portal RTCG.

v

 

1 komentar

  1. Koliko smo mi vidjeli (iz camaca) ovo ljeto, tamo su se kupali ,bilo je i zena a postavljene su bile i lezaljke .To nam je svima bilo jako cudno jer smo znali sve ovo o cemu ste pisali.Takoodje je bila istaknuta tabla da pripada Kotorsoj i Subotickoj biskupiji

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com