ŠPANIJA JE PRVAK SVIJETA: Crvena furija RAZBILA Argentinu u finalu i osvojila zlato na Mundobasketu u Kini - Volim Podgoricu

ŠPANIJA JE PRVAK SVIJETA: Crvena furija RAZBILA Argentinu u finalu i osvojila zlato na Mundobasketu u Kini

Košarkaška reprezentacija Španije osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kini, pošto su u finalnom meču savladali Argentinu rezultatom 95:75!

Zasluženo, tu nema dileme!!! Jer – Furija rivalu nijednom nije dozvolila da povede na meču, dok su tokom svih 40 minuta igrali vrhunsku odbranu. Pogotovo na Luisu Skoli koji je svoje prve poene ubacio u 27. minutu, i to sa linije za slobodna bacanja.

Iz igre smo ga vidjeli tek na polovini poslednje dionice, dok je pri rezultatu 80:68 za Špance mogao da odvede meč u neku neizvijesnost da je pogodio trojku. Ali – ovo nije bio njegov dan! Samo osam poena, na kraju.

Košarkaška reprezentacija Argentine

Foto: AP/Tanjug

Bio je ovo 100. meč Španije na SP i trenutno na svom kontu imaju 71 pobedu i 29 poraza. Inače su jedina evropska selekcija koja je stigla do pomenute cifre. Ispred su samo još SAD, Kanada i Brazil.

Španij je ovo druga titula svjetskog prvaka s obzirom na to da su i 2006. bili zlatni, dok je Argentina izgubila još jedno. Poslednji put 2002. od Jugoslavije u Indijanapolisu, a vrijedi pomenuti da su davne 1950. bili šampioni svijeta.

Furija je već na početku meča bila dvocifreni, sredinom druge dionice su imali +15, da bi u trećoj četvrtini ta prednost narasla i na +22. Najčešće je varirala između 12 i 20 poena viška – uprkos tome što je Argentina imala dva opasna naleta u poslednjih pet minuta.

Rubio je sa 20 poena bio najefikasniji u redovima Španije! Ljulj je ubacio 15, Gasol 14, Fernandez 11 poena i 10 skokova, a isto toliko poena je i Huančo Ernangomez.

Dek je sa 24 bio najefikasniji u redovima Argentine, dok je Laprovitola dodao 17.

Kosarka Argentina - Spanija

Foto: Tanjug/AP

Španci su sjajno otvorili utakmicu i vrlo brzo su na svom kontu imali 7:0 i 14:2. Međutim, razigrao se Brusino i sa osam poena je vratio rezultatsku neizvijesnost vrlo brzo (13:14).

Španija je ponovo ubacila u brzinu više i u drugoj četvrtini su došli do maksimalnih +15 (31:16). Dominirali su u skoku, pogađali su skoro sve, a u odbrani su dovodili do ludila Argentince koji su krajem poluvremena uspjeli da spuste na samo osam poena zaostatka.

Argentini je trebalo Luis Skola koji je definitivno bio zaustavljen, jer za 17 minuta nije ubacio nijedan koš. Laprovitola je držao Gaučose u igri, kao i rani izlazak Španaca iz bonusa. Ipak, prvo poluvrijeme je završeno sa dvocifrenom prednošću Španaca (43:31) koji su odbili taj poslednji nalet rivala pri rezultatu (39:31).

Kosarka Argentina - Spanija

Foto: Tanjug/AP

To je ujedno bio i pretposlednji nalet Gaučosa koji su se raspali u trećoj četvrtini. Dočekali su Skolu i njegovih šest poena sa linije penala, ali su u odbrani bili ”bušni” sa svih strana. A dok je Španija imala raznovrsne akcije u napadu, Argentinci su plaćali ceh tome što iz igre ništa nisu mogli da ubace. Zato i ne čudi +22 za Furiju u jednom trenutku, kao i 66:47 posle 30 minuta.

Onaj poslednji je viđen sredinom poslednje dionice kada su smanili na 58:70, ali su potom dozvolili Ljulju 2+1 i Ernanogomezu da pogodi trojku.

Već smo pomenuli da je Argentina uspjela da stigne na -12 i šut Skole za jednocifrenu razliku, ali je prednost jednostavno bila prevelika. Još jednom – Španija je zasluženo prvak svijeta!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com