Nurković razgovarao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom - Volim Podgoricu

Nurković razgovarao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom

Ministar saobraćaja i pomorstva sastao se sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

Današnji razgovor bio je prilika da se sublimiraju rezultati dosadašnje saradnje ministarstva saobraćaja i pomorstva i UNDP-a, ali i da se razmotre ideje i modeli njenog daljeg unapređenja. U dijelu onoga što je do sada urađeno, sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta Bella Boka, puštanja u saobraćaj brodova na solarni i hibridni pogon, projekta koji je odličan primjer aktivnosti koje kroz saradnju želimo da promovišemo.

Predstavnica UNDP-a iskoristila je priliku i pozvala ministra Nurkovića da sa svojim timom učestvuje na predstojećoj radionici u organizaciji UNDP-a, na kojoj će biti predstavljen koncept projekta za održivi niskokarbonski saobraćaj, koji će Crna Gora podnijeti Zelenom fondu za klimatske promjene.

“Od ovog događaja očekujemo aktivno učešće predstavnika ministarstva turizma i održivog razvoja, ministarstava ekonomije i saobraćaja i pomorstva, ali i lokalnih samouprava i privrednih subjekata”, istakla je Gašparikova. Nakon uspješnog projekta pokrenutog u Tivtu sa brodovima na solarni i hibridni pogon, treba i dalje da komuniciramo i zajedno razvijamo projekte i aktivnosti koje će za krajnji cilj imati smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, saglasili su se sagovornici.

Kako je ministar Nurković istakao mora se raditi na podsticanju građana, ali i privrede da se orijentišu na korišćenje vozila na električni pogon, pri čemu se, u prvom redu, mora obezbijediti kvalitetna mreža punionica za ovakva vozila. U tom dijelu takođe treba punu pažnju posvetiti boljoj organizaciji javnog prevoza na lokalnom nivou. Kroz različite vrste podsticajih mjera treba učiniti ovu oblast primamljivom za privredne subjekte, istakao je ministar Nurković

Stalna predstavnica UNDP Daniela Gašparikova je naglasila da od predstojeće radionice upravo očekuje odgovore na pitanja vezana za ovu oblast, ali i konkretne predloge i modele rješenja za izazove koji su pred nama. Ujedno je pomenula da je trenutno u toku podstavljanje 11 javnih punionica za električna vozila, a Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će biti jedan od korisnika.

Generalni zaključak današnjeg susreta je da postoji puno segmenata u kojima se može  unaprijediti saradnja i projekata koje možemo razvijati i zajednički realizovati.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com