PODGORICA: Počela Evropska nedjelja mobilnosti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počela Evropska nedjelja mobilnosti

  • Novi ciklus projekta “Podgorica na dva točka”
  • Podgorica prvi grad u regionu i šire koji imati priliku da uz pomoć inovativne tehnologije analizira parking sistem u gradu
  • GIZ će podržati uvođenje elektronske karte i digitalizaciju saobraćaja u Podgorici

“Prvi put u Glavnom gradu smo zaista sistematično pristupili analizi stanja saobraćaja u gradu, kako bi razumjeli šta su problemi i na koji način možemo unaprijediti ovu temu“, istakla je danas na otvaranju Evropske neđelje mobilnosti zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić.

Ona je, iz ugla ljekara, istakla da namjera Evropske neđelje mobilnosti jeste da promovisanje alternativnih vidova saobraćaja. „Tema saobraćaja nije nešto što se tiče samo Glavnog grada, već svih nas pojedinačno. Sedentaran način života i upotreba automobila, nažalost, ne samo da šteti stanju životne sredine, već šteti i našem kvalitetu života i zdravlja. Možemo govoriti o nizu ozbiljnih dijagnoza i zdravstvenih tegoba koje su vezane za ovakav način života. Zato je naša ideja da ukažemo na korišćenje alternativnih vidova saobraćaja, a slogan ovogodišnje kampanje je „Pješačite sa nama“, saopštila je Vujačić.

„Želim da iskažemo zadovoljstvo zbog činjenice da se Glavni grad danas nalazi među razvijenijim gradovima koji obilježavaju Evropsku nedjelju mobilnosti što govori o našoj ozbiljnoj namjeri da radimo na ovoj temi i dalje. Ovu Evropsku nedjelju mobilnosti smo detaljno pripremili tako da će svakog dana biti upriličeni različiti edukativni, zabavni i itekako sadržajni programi, dodala je ona.

Zamjenica gradonačelnika je pozdravila partnere na ovom projektu i sa velikim zadovoljstvom najavila drugi ciklus projekta „Podgorica na dva točka“

„Zbog velikog interesovanja građana i zbog važnosti ove teme, Glavni grad je odlučio da po drugi put u ovoj godini raspiše javni poziv za subvencioniranje kupovine bicikala u okviru projekta „Podgorica na dva točka“, tako da ćemo mi do kraja ove godine dobiti nešto više od 100 novih dvotočkaša na ulicama  Podgorice.

“GIZ je intenzivno podržao Grad u realizaciji ovogodišnje neđelje mobilnosti. To je nastavak podrške koja je počela prije nekoliko mjeseci, a odnosi se na izradu Plana održive urbane mobilnosti“, istakla je gospođa Jasna Sekulović, GIZ regionalni projekt menadžer GIZA-a, napominjujući da u danima koji su pred nama slijede radionice posvećene analizi stanja biciklizma i parking sistema, u gradu po savremenim metodologijama, uz učešće svjetski proznaztih eksperata. „Na globalnom nivou Podgorica je ukjljučena u mrežu gradova u kojima se ova metodologija primjenjuje. Podgorica je prvi grad u regionu i šire koja će imati priliku da uz pomoć ove inovativne tehnologije analizira parking sistem u gradu. Rezultati obje analize biće predstavljeni u srijedu na konferenciji za medije, kao i analiza opšteg stanja saobraćaja u glavnom gradu. GIZ je odlučio da podrži Grad u namjeri da digitaliuzje javni prevoz i uvede elektronsku kartu. Grad će većim  sredstvima budžetirati ove aktivnosti, ali će dio koji se odnosi na izradu softvera finansirati GIZ“, zaključila je ona.

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić istakla je da će grad organizovati konkurs za izbor najbolje fotografije na temu održive saobraćaja na teritoriji Podgorice. „UNDP je takođe dio ove priče, pa će 17. septembra biti otvaranje prve punionice za električne automobile. Takođe, u saradnji sa organizacijom biciklo.me, MUP-om, Ministarstvom saobraćaja prprema se tribina na temu bezbijednosti saobraćaja. A u subotu planiramo postavljanje biciklističkih parkinga ispred institucija grada da bi građani mogli doći i biciklom do nas,  a i da stimulišemo naše kolege da na posao dolaze biciklom. Grad je vrlo ozbiljno prišao ovoj priči, jer žei da bude kandidat za dobijanje nagrade za održivu mobilnost i da bude prepoznat kao grad koji se ozbiljno bavi ovom temom“, zaključila je Kalezić.

Agendu događaja u okviru Evropske neđelje mobilnosti možete preuzeti ovdje…Agenda_Evropska nedjelja mobilnosti_16-22 09 Podgorica

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com