PODGORICA: Počinju radovi na obnovi fasede zgrade “Maša” (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počinju radovi na obnovi fasede zgrade “Maša” (FOTO)

U okviru redovnih aktivnosti koje Glavni grad Podgorica sprovodi  na obnovi fasada, Agencija za stanovanje počinje radove na obnovi fasade zgrade na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, popularno nazvanoj zgrada “Maše” po istoimenom lokalu koji se nalazi u tom objektu. Radove čija je vrijednost skoro 45.000,00 eura u cjelosti će finansirati kompanija “Bemax”, a trajaće 30 radnih dana.

Služba glavnog gradskog arhitekte privodi kraju studiju boja predmetne fasade jer je želja da se i ovom objektu vrati stari sjaj i izgled kakav je objekat nekada imao.

U okviru projekta obnove fasada u Glavnom gradu, Služba glavnog gradskog arhitekte aktivno je uključena u izradu studija fasada, kojima se definiše budući izgled rekonstruisane fasade. Izradi Studije najprije prethode analize postojećeg stanja, ali i utvrđivanje autentičnog izgleda objekta, odnosno orignalnog izgleda fasada. Na taj način fasade se obnavljaju u pravom smislu te riječi. Ove analize uveliko se oslanjaju na stare fotografije objekata, dostupnu projektnu dokumentaciju, kao i svjedočanstva sugrađana. Nakon ovih analiza Služba vrši odabir boja iz dostupnih ton karti, koje se prosljeđuju Agenciji za stanovanje Glavnog grada Podgorica, zajedno sa definisanim izgledima objekta. Na ovaj način vraćen je i autentični izgled jednom od solitera u centru grada, što je izazvalo brojne pozitivne reakcije naših sugrađana, a nama poslužilo kao motivacija da istom metodologijom damo doprinos vraćanju punog sjaja titogradske i podgoričke arhitekture.

Obnova fasada jedna je od aktivnosti koju Glavni grad u saradnji sa Agencijom za stanovanje kontinuirano sprovodi. Duži niz godina akutuelne su akcije koje imaju za cilj da pomognu etažnim vlasnicima da izvrše adaptaciju i uređenje fasada.

U zavisnosti od mogućnosti i potreba u većini slučajeva etažni vlasnici se odlučuju za izradu termoizolacionih fasada. Na taj način povećava se energetska efikasnost objekata i ova investicija se vlasnicima objekata vraća protekom određenog vremenskog perioda. Objekti postaju energetski efikasniji, samim tim dolazi do umanjenja računa za električnu energiju.

Sa druge strane imamo objekte čije su fasade očuvane i kojima je potrebna obnova boje.

Nastojanja gradske uprave da objektima vratimo stari sjaj, kao pozitivne u sve većem broju prepoznaju i etažni vlasnici ali i neke društveno odgovorne kompanije koje žele da daju doprinos ljepšem izgledu grada. Više primjera za to imamo i tokom ove godine. Vlasnici stanova solitera u ul. Miljana Vukova br.20 su se organizovali, pozitivno odgovorili na našu inicijativu kroz akciju „Za ljepše lice Podgorice“ i kao rezultat toga imamo većim dijelom završene radove na predmetnom objektu i jedan potpuno novi izgled objekta. Objekat će u cjelosti biti završen za dvadesetak dana. Posebno raduje činjenica što ima ozbiljnih naznaka da ćemo isti dogovor postići i sa etažnim vlasnicima susjednog solitera – Novaka Miloševa br.1. Osim estetskog efekta koji je jako značajan, treba istaći da je neminovno povećanje vrijednosti stambenih jedinica. Značajnu ulogu o izradi studije fasade u smislu odabira boja odigrala je Služba glavnog gradskog arhitekte.

Sličan primjer dobre saradnje između etažnih vlasnika i lokalne samouprave imamo i kada je soliter tzv. “pomorandža” u ul. 4.jula. Dio radova je sada realizovan a dio je u dogovoru sa etažnim vlasnicima planiran za proljeće naredne godine. To je naravno samo jedan mali dio onoga što je rađeno tokom godine.

Nisu samo etažni vlasnici ti koji pozitivno reaguju na naše inicijative, mora se istaći i pozitivan odnos pojedinih privatnih kompanija. U obnovi fasade zgrade “Galenika” na Bul.Save Kovačevića značajnu podršku pružila je kompanija Savana Commercial Retail d.o.o., vlasnika Veselina Mijača, koja je obezbijedila sredstva koja su bili dužni da obezbijede etažni vlasnici.

Glavni grad će i u narednom periodu nastaviti da podržava ovakve akcije, a imamo i  nove najave nekih društveno odgovornih kompanija koje su iskazale načelnu spremnost da podrže ovakve i slične akcije. Samo do kraja tekuće godine biće sanirane fasade na još nekoliko objekata a sve u zavisnosti od vremenskih prilika.

Budžetom Glavnog grada za akcije “Poboljšanje uslova stanovanja” i “Za ljepše lice Podgorice” predviđena su sredstva u iznosu od 320.000,00 eura, dok su u nacrtu rebalansa budžeta planirana dodatna sredstva u iznosu od 30.000,00 eura, što potvrđuje da Glavni grad ima namjeru da što većem broju objekata vrati stari sjaj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com