IZJ: Prijavljeno 425 pacijenata sa zaraznim bolestima - Volim Podgoricu

IZJ: Prijavljeno 425 pacijenata sa zaraznim bolestima

Institutu za javno zdravlje tokom avgusta ukupno je prijavljeno 425 osoba oboljelih od neke zarazne bolesti od kojih su, u odnosu na put prenosa, dominirale crijevne i respiratorne.

“Institutu za j avno zdravlje u avgustu ukupno je prijavljeno 425 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (8.278), te diferencirani i nediferencirani oblici gripa (sedam), ukupno je prijavljeno 8.710 oboljelih osoba”, navodi se u mjesečnom Izvještaju o kretanju zaraznih bolesti u Crnoj Gori za avgust Instituta za javno zdravlje.

Stopa učestalosti zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za avgust iznosi 68,2/100.000 stanovnika i za oko 36 odsto je veća nego u julu, dok je za oko 21 odsto veća nego u avgustu 2018.godine.

“Zdravstvene ustanove iz 22 opštine prijavile su obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, pri čemu je najveći broj oboljelih registrovan od rotavirusnog enteritisa (120), varičele (98), akutnog enterokolitisa (78), salmoneloza (28), infektivne mononukleoze (24), enterobiaze (24) i skabijesa (14). Tih sedam oboljenja čine 90,8 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u avgustu”, istakli su iz Instituta.

U odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) u avgustu su dominirale crijevne zarazne bolesti sa 57,4 odsto, zatim respiratorne zarazne bolesti sa 31,5 odsto i parazitarne sa 8,9 odsto.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com