MARKOVIĆ O LAKIĆEVIĆ-ĐURANOVIĆ: “Lice sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti dio Vladinog tima” - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ O LAKIĆEVIĆ-ĐURANOVIĆ: “Lice sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti dio Vladinog tima”

Ako je tačno da je plagirala, Vlada će povući iz svih radnih grupa sa Evropskom unijom Bojanu Lakićević Đuranović, poručio je juče premijer Duško Marković. Komisija Pravnog fakulteta je utvrdila da je vanredna profesorica plagirala rad svog bivšeg studenta.

Sa Univerziteta Crne Gore (UCG), međutim, nisu odgovorili koje će oni mjere preduzeti u vezi s nalazom Komisije Pravnog fakulteta.

“S obzirom na to da je procedura utvrđivanja postojanja plagijata u toku, u ovom momentu se ne možemo izjašnjavati o ishodu,” navodi se u odgovoru UCG “Vijestima”.

Komisija Pravnog fakulteta utvrdila je da je ona prepisala gotovo 98 odsto rada svog bivšeg studenta, kojem je bila mentor.

Premijer je prilikom jučerašnje radne posjete Nikšiću kazao da će državni univerzitet morati da reaguje ukoliko se sumnje potvrde.

“Ako je to tačno, ja vjerujem da mora da reaguje Upravni odbor Univerziteta. Naravno da lice sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti dio Vladinog tima,” kazao je juče Marković.

Iz Centra za građansko obrazovanje juče su pozdravili brzu i adekvatnu reakciju premijera Markovića.

Vanredna profesorica je, inače, članica radnih grupa za pregovaračka poglavlja 2 (Sloboda kretanja radnika) i 13 (Ribarstvo).

Iz Kancelarije za evropske integracije kazali su “Vijestima” u julu da Vlada “veoma vodi računa o profesionalnom integritetu članova radnih grupa i svih drugih učesnika u integracionom procesu, kao i svojih predstavnika u upravnim odborima”.

“S tim u vezi, ne želeći da prejudiciramo ishod, nastavićemo da pažljivo pratimo postupak koji je pokrenut od strane Univerziteta, uz uvažavanje odluke nadležnih organa”.

Prethodno je Centar za građansko obrazovanje (CGO) u julu tražio od rektora UCG Danila Nikolića da “prestanete da nanosite štetu kredibilitetu pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU” tako što će povući vanrednu profesoricu iz radnih grupa.

“Vijesti” su 9. jula objavile analizu CGO-a, prema kojoj je vanredna profesorica prepisala rad studenta Đorđija Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor, i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

Osim pred UCG, za slučaj plagijata, u toku je i postupak pred podgoričkim Osnovnim državnim tužilaštvom, po prijavi CGO.

Drinčić je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, objavila kao svoj.

“Komisija je analizirala sporni članak, koji je objavljen u ‘Pravnom životu’, a koji je strukturiran kroz pet djelova – uvod, tri dijela i zaključak, i sastoji se od 31 paragrafa i 3.954 riječi. Specijalistički rad ‘Uloga i značaj suda u tumačenju i primjeni prava EU’, Đorđija Drinčića, napisan je na 33 strane i sastoji se od 51 paragrafa i 14.162 riječi.

Uvidom u predmetne tekstove, metodom manuelnog brojanja, Komisija je konstatovala da je od 3.954 riječi u tekstu u ‘Pravnom životu’, 3.866 doslovno preneseno bez označavanja autora. Dakle, ukupno 88 riječi rada Lakićević Đuranović u ‘Pravnom životu’ nije preuzeto iz specijalističkog rada”, tvrdi izvor “Vijesti” iz Rektorata UCG koji je imao uvid u izvještaj Komisije Pravnog fakulteta.

UCG ćuti da li će Mujovića pred Sud časti

Iz UCG nisu odgovorili da li će ta institucija, odnosno njen Sud časti, raspravljati i o akademskom integritetu redvnog profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića.

“Vijesti” su objavile, pozivajući se na izvještaj Komisije Pravnog fakulteta, da je student kazao da su mu vanredna profesorica i profesor Ranko Mujović sugerisali da se obrati redakciji časopisa “Pravni život” sa zahtjevom da mu se prizna i objavi koautorstvo u ovom radu.

“Što nije prihvaćeno, jer prema pravilima ovog časopisa, to je moralo biti urađeno u propisanom postupku prije objavljivanja rada, uz pisani zahtjev i saglasnost koautora, što je u ovom slučaju izostalo”, navodi se u izvještaju Komisije Pravnog fakulteta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com