PODGORICA: Katnić ne sumnja u Stankovića! Neće ga saslušavati - Volim Podgoricu

PODGORICA: Katnić ne sumnja u Stankovića! Neće ga saslušavati

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) za sada neće saslušati vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića zbog tvrdnji njegovog sekretara Nenada Vujoševića – da je preko njega uzimao novac kako bi pomogao određenim kompanijama čiji je novac bio blokiran zbog istraga.

To je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uz obrazloženje da ne postoji “ni udaljena sumnja” da je njegov kolega, preko Vujoševića uzimao mito od Kneževića.

Rekao je da nema dokaza da je Stanković sa Vujoševićem komunicirao u vezi s tim pitanjem.

On je ranije kazao da ni u slučaju Mila Đukanovića nema udaljenih sumnji da je učestvovao u bilo kojem krivičnom djelu, takođe odgovarajući na Kneževićeve tvrdnje.

Na audio-snimku telefonskog razgovora Kneževića i Vujoševića, čuje se kako je sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva govori da je uzimao novac od biznismena i da ga je davao Stankoviću.

Prvi čovjek crnogorskog tužilaštva Ivica Stanković, kojem ubrzo ističe četvorogodišnji mandat, u trominutnoj, pročitanoj izjavi kazao je novinarima – da je objavljeni sminak još jedan bezuspješan pokušaj da ga diskredituju u njegovoj višedecenijskoj karijeri.

Kao razlog tome naveo je buduće v.d. stanje u njegovom resoru.

“Tajming za ovo nije slučajan. Na pragu smo v.d. stanja u Tužilaštvu i možda treba eliminisati nekog ko ne odgovara. Tužilaštvo je bilo spremno i biće da se obračuna sa kriminalom, kako vani, tako i u sopstvenim redovima”, rekao je Stanković.

Katnić je, međutim, saopštio drugačije mišljenje – da je Kneževićeva kriminalna grupa pokušala diskreditovati Stankovića zbog blokiranih 62 miliona u predmetu SDT-a protiv njih i zbog ogromne količine novca i imovine koju će tek procesuirati.

“Ko god misli da može utajiti 60 miliona eura poreza, prevario se. Ovo se sve dešava zbog novca koji smo mi blokirali i oduzeli… Kriminalne strukture lakše podnose pritvor, nego da im se oduzme novac”, ocijenio je Katnić.

Odgovarajući na pitanja, kazao je da nema uslova za finansijsku istragu protiv Stankovića i njegove porodice, jer se ona sprovodi u slučaju kada postoji osnovana sumnja da je imovina stečena kriminalnom djelatnošću: “Što ovdje nije slučaj”.

Možda nije pobjegao

Vujošević je trenutno van Crne Gore, a Katnić tvrdi da još nijesu ostvarili komunikaciju sa njim, zbog čega ne može tvrditi da je “pobjegao”.

“On je napustio Crnu Goru. Sačekajmo da li će se vratiti dobrovoljno. Vrijeme je odmora, ljudi idu u inostranstvo zbog raznih razloga, liječenja… Ako bude u bjekstvu, biće raspisana potjernica i nije bio tada pod mjerama koje bi ga spriječile da tada može da putuje”, kazao je Katnić.

Pojasnio je da, iako su od ranije pokrenuli izviđaj protiv Vujoševića, nijesu imali mogućnosti da ga spriječe da napusti državu, jer je status osumnjičenog dobio tek u nedjelju veče, kada je objavljen audio-snimak njegovog razgovora sa Kneževićem.

U tom trenutku je, tvrdi Katnić, došlo do osnovane sumnje da je Vujošević uzimao mito od Kneževića kako bi uticao na odluke specijalnih tužilaca.

Vujošević je, međutim, dva dana ranije napustio Crnu Goru.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić objasnio je da je osumnjičeni u petak 13. septembra, rano ujutru, napustio Crnu Goru i da se od tada nije vraćao. Nije želio da kaže preko kog državnog prelaza je napustio državu.

Katnić takođe nije precizirao u kojoj se zemlji nalazi Vujošević, ali je rekao da znaju gdje je i da je u Evropi.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da postoji osnovana sumnja da je Vujošević u junu 2018. godine postao član kriminalne organizacije Duška Kneževića.

Vukčević je objasnila da je Knežević sačinio kriminalni plan da preko zaposlenih u VDT-u dobija podatke o postupcima koji su u toku, a koji se vode protiv njega.

„Pa je N. V. prihvatio da, kao sekretar VDT-a, stupa u kontakt sa tužiocima i saznaje da li su pokrenuti izviđajni postupci, a posebno u vezi E-commerce servisa, te vrbuje tužioca i nudi im mito, kako ne bi predlagali određivanje pritvora ili ukidanje pritvora gdje je on već određen”, navela je Vukčević.

Ona je kazala da je Vujošević u avgustu, postupajući po nalogu Kneževića, stupio u kontakt sa postupajućim tužiocem u jednom predmetu kako bi se jedno lice pustilo na slobodu i kako mu se ne bi odredio pritvor, iako su za to postojali zakonski uslovi.
Pojasnila je da je osumnjičen da je izvršio krivično djelo – protivzakoniti uticaj.

On je rekao da postoje određene službene zabilješke o uticaju na tužioce SDT-a i da je o tome obaviješten Stanković.

“Kao što ja znam sve šta rade moji tužioci, tako je Stanković obaviješten o svemu”, pojasnio je.

Prijave protiv 79 osoba i 95 kompanija

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

Vujošević je označen kao član kriminalne organizacije u slučaju “e-commerce”, za koju se, prema navodima Vukčevićeve, posebno interesovao.

Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Tokom istrage utvrđeno je da su firme sa sumnjivim poslovanjem otvorile račune u Atlas banci i da su ovlašćene osobe preko tih računa, korišćenjem sistema e-komerc, prale novac i većinu sredstava prenosile svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u of-šor destinacijama.

Važnije obaveze čekale Stankovića

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković uskratio je javnost za odgovore o povezanosti sa navodnim koruptivnim radnjama svog sekretara Nenada Vujoševića, kojeg SDT sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Stanković je u tri minuta pročitao svoju izjavu i zbog važnijih obaveza napustio vanrednu konferenciju za medije, zakazanu povodom optužbi da je umiješan u navodne koruptvine radnje.

Iz njegovog kabineta juče nijesu odgovorili o kojim “ranije preuzetim obavezama” je riječ.
On je pozvao nadležne da utvrde istinu u slučaju optužbi koje je iznio Knežević.

“Pozivam svakog građanina koji ima bilo kakve dokaze da je potkupio Ivicu Stankovića da odmah izađe sa tim. Neka odmah objavi sve što ima. Ja sam miran, jer takvih dokaza nema, niti ih može biti. Ukoliko je, s druge strane, bilo ko zloupotrebljavao moje ime, neka snosi odgovornost zbog toga i zato još jednom pozivam državne organe da ispitaju sve u vezi sa ovim slučajem”, kazao je Stanković.

Rekao je da nije prijatno to što se događa, navodeći da borba protiv organizovanog kriminala i to nosi sa sobom.

Stanković u kratkom obraćanju, međutim, nije kazao da li će podnijeti ostavku.
Na to pitanje je, odgovarajući na upite novinara, odgovorio Katnić, koji je ujedno bio glavni govornik na vanrednoj konferenciji koju je sazvao Stanković zbog navoda da je uzimao mito.

Katnić je rekao da Stanković neće podnijeti ostavku, jer bi to “bilo popuštanje u pokušaju kompromitovanja”.

“Ja je nijesam podnio, a bilo je traženo na više mjesta”, rekao je Katnić.

Knežević najavljuje nove snimke

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, tvrdi da su se sekretar VDT Nenad Vujošević i Milivoje Katnić sastali prije nekoliko dana i da je čista laž sve što je glavni specijalni tužilac kazao juče na presu.

Kako je kazao za televiziju A1, Katnić i Vujošević su se navodno sreli kako bi razgovarali oko njegovog kuma Dejana Sekulića, uhapšenog u avgustu.

Objasnio je da su to učinili jer im je prijetio da će objaviti snimke “na kojima se vidi kako Nenad Vujošević uzima pare za tužioce i za ljude korumpirane u sistemu Vrhovnog državnog tužilaštva”.

“Ja ću već večeras ili sjutra objaviti šta je tema razgovora bila i sa Lidijom Vukčević i sa Katnićem i sa ovim, u dodatnom razgovoru broj dva, koji će sjutra ujutru biti objavljen. Crnogorskoj javnosti i svima i političkoj javnosti, će biti potpuno jasno o čemu se radi u Crnoj Gori, da je to jedan truli sistem, da je to sistem koji se raspada iznutra”, kazao je Knežević.

Tvrdi da ima “dosta snimaka i sa ljudima iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i specijalnog policijskog tima”.

“Pa ćemo da vidimo kako ćemo da se nosimo sa kriminalnom grupom Mila Đukanovića, a i spremio sam dosta papira koji se tiču statusa kako je Crna Gora dobila nezavisnost, pa ćemo da vidimo do određene mjere, koliko se oni budu ponašali kriminalno prema meni, ja ću još više iznositi dokaze o njihovoj umiješanosti u kriminalne radnje i u njihovim nezakonskim radnjama koje već godinama sprovode i već tri godine reketiraju naše klijente koji su držali novac u Atlas i Invest banci, i koji su radili e-komerc”, navodi Knežević.

Kazao je da je Vujoševiću predložio da pobjegne iz zemlje i da bude insajder i progovori o korupciji u tužilaštvu.

Kaže da mu je predočio da se jedino na taj način može spasiti.

“Ja sam mu rekao da, kad dođe nova vlast, da će da bude slavljen kao heroj, neko ko je pomogao da se raskrinka koruptivni sistem u Crnoj Gori, a ne da ga Katnić razvlači i da ga maltretira tamo kao nekoga ko je progovorio i koga hoće da žrtvuju”, rekao je Knežević za televiziju A1.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com