,,DAKIĆEVCI” IDU KOD JOVANIĆA: Traže 14 miliona eura - Volim Podgoricu

,,DAKIĆEVCI” IDU KOD JOVANIĆA: Traže 14 miliona eura

Bivši radnici propale fabrike “Radoje Dakić” u stečaju protestovaće danas u 10 časova ispred zgrade Vlade, a potom će oko 10.30 časova doći pred zgradu Privrednog suda, gdje će od stečajnog sudije Blaža Jovanića i stečajnog upravnika Mladena Markovića tražiti da im se isplati 14 miliona eura prihodovanih od prodaje imovine tokom stečajnog postupka.

To je “Vijestima” saopštio predstavnik bivših radnika Milan Vukčević, koji je istakao da su se na dolazak pred zgradu Privrednog suda odlučili nakon dužeg “ignorantskog odnosa predsjednika suda Jovanića prema njima kao povjeriocima”, budući da sa njima, kako tvrdi Vukčević, nije htio ni da razgovara.

“Gospodin Jovanić je sam sebe imenovao za stečajnog sudiju. Tražimo od njega da odmah donese odluku o raspodjeli 14 miliona eura, iako smo svjesni da će se i nakon toga opet naći neki među 25 advokata bivših radnika, koji će vjerovatno opet pokušati da prigovorom ospori tu odluku. Insistiramo da se od prihodovanog novca svim bivšim radnicima ravnomjerno isplati po 23 odsto ukupnog potraživanja. Imajući u vidu da se mjesecima oduglovači raspodjela prihodovanog novca, mislimo da niko neće prigovarati na ovaj prijedlog o ravnomjernoj isplati dijela potraživanja”, istakao je Vukčević i sve bivše radnike pozvao “na jedinstvo”.

Prethodnu godinu, stečajna uprava bivše fabrike mašina “Radoje Dakić“, od prodaje imovine prihodovala je oko 14 miliona eura, ali je stečajni upravnik Marković sredinom avgusta saopštio “Vijestima” da “niko pouzdano ne može reći kad će taj novac biti raspodijeljen bivšim radnicima”.

“Nemamo preciznog odgovora Apelacionog suda o načinu raspodjele novca jer je naveo dva pravna stava Vrhovnog suda. Jedan je da se raspodjela obavlja prema danu upisa rješenja o izvršenju ili založnog prava evidentiranog u katastru. Drugi je ravnomjerna raspodjela svim povjeriocima ako se ne može utvrditi datum upisa rješenja o izvršenju ili upisa založnog prava u katastru. Znači, mogućnost nije isto što i obaveza. Katastar je uradio nešto što je pravno ništavna odluka. Upisao je založno pravo na našu imovinu, gdje smo već bili vlasnici 34 odsto. U vrijeme presude 2005. godine niko u preduzeću nije pominjao naplatu iz imovinu već se očekivalo da većinski vlasnik preduzeća, odnosno, Vlada isplati zaostale zarade”, dodao je Vukčević i još jednom napomenuo da traže “jednaka prava za sve bivše radnike”.

Bivši fabrika mašina “Radoje Dakić” u stečaju je ostala dužna radnicima za neisplaćenih 77 mjesečnih zarada zajedno sa pripadajućim kamatama.

“Dakićevci”, njih ukupno oko 1.800, zajedno sa pravnim nasljednicima, od čega je trećina preminula čekajući pravdu, prema pravosnažnim presudama potražuju ukupno više od 60 miliona eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com