PODGORICA: “Kaži Jovaniću, na kojem su računu naše pare?” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Kaži Jovaniću, na kojem su računu naše pare?”

Bivši radnici, a danas povjerioci “Radoje Dakića” u stečaju, njih 50-tak, zatražili su jutros pred ulazom u zgradu Privrednog suda da im Blažo Jovanić, predsjednik te institucije, saopšti na kojem se računa nalazi 14 miliona eura prihodovanih, proteklih godinu dana, od prodaje dijela imovine bivše fabrike mašina.

“Kaži gospodine Jovaniću, da li se novac od prodaje imovine nalazi na računu Privrednog suda ili na računu stečajnog dužnika “Radoje Dakić”? Ako se prihodovani novac nalazi na računu Privrednog suda strahujemo da bi on mogao biti potrošen za sasvim drugu namjenu i djelimično otuđen po osnovu drugih sudskih presuda”, istakao je Vukčević.

Poslije polučasovnog isčekivanja nezadovoljni povjerioci dobili su odgovor iz kabineta sudije Jovanića, da je predsjednik zauzet i da će njihove predstavnike primiti na razgovor u petak, u deset časova.

“Pokušaćemo kroz razgovor sa stečajnim sudijom da dođemo do rješenja i pravične raspodjele kojom će biti zadovoljni svi bivši radnici”, naveo je Vukčević.

Bivša fabrika mašina u stečaju je ostala dužna radnicima za neisplaćenih 77 mjesečnih zarada zajedno sa pripadajućim kamatama.

“Dakićevci”, njih ukupno oko 1.800, od čega je trećina preminula čekajući pravdu, prema pravosnažnim presudama, potražuju ukupno više od 60 miliona eura.

“Prije je bio problem kako nema novca od prodaje imovine, a sad je problem kako da nam on bude podijeljem. To je najbolji pokazatelj kakav nam je pravosudni sistem. Nismo mi krivi zbog pravnih nedorečenosti”, zaključio je Vukčević napominju da uveliko razmišljaju o mogućoj “radikalizaciji protesta”.

“Bolje da je stečaj vodio iskusni sudija”

Vukčević je saopštio pred sudom da je Jovanić, kao bivši sudija Osnovnog suda prije 10-tak godina donio izvršnu presudu u korist pojedinih radnika, koja je podrazumijevala obračun kamate sve do isplate zaostalog potraživanja.

“Gospodine Jovaniću, sad u Privrednom sudu donosite drugačije presude. Pokretanjem stečaja 19.decembra 2016. godine donijele ste odluku da nam se obustavlja obračun kamata, prema Zakonu čije su odredbe sad neustavane, i na taj način suspendovali prvu presudu koju ste ranije donijeli. Mnogo bi nam bilo lakše da ste ovaj predmet dali nekom od iskusnijih kolega iz Privrednog suda da ga vodi”, poručio je Vukčević pred ulazom u Privredni sud.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com