JOVANOVIĆU ZABRANJENO DA GOVORI NA “KOTORSKOM KRUGU”: “CG pokazuje da ide ka Sibiru i gulagu, ne daj Bože da nam je Goli otok bliže” - Volim Podgoricu

JOVANOVIĆU ZABRANJENO DA GOVORI NA “KOTORSKOM KRUGU”: “CG pokazuje da ide ka Sibiru i gulagu, ne daj Bože da nam je Goli otok bliže”

Nakon što je Opština Kotor zabranila satiričaru i odborniku Demokratske Crne Gore Goranu Jovanoviću, poznatijem po pseudonimu Timur Tmurni, da večeras govori na festivalu Kotorski krug, književnik Balša Brković zamjera organizatorima što su pristali na diktat cenzure uz konstataciju da se time stvara prostor za nove slične slučajeve.

Koliko god Crna Gora tvrdila da ide na zapad, ovako pokazuje da ide ka Sibiru i nekom gulagu, konstatuje pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

O tome da je nepoželjan kao učesnik manifestacije na kojoj je trebalo da sa poznatim srpskim piscem i publicistom Teofilom Pančićem govori o “Kulturi dijaloga” juče su satiričara Gorana Jovanovića mejlom obavijestili organizatori festivala Kotorski krug.

“Sa velikim žaljenjem i iskrenom neprijatnošću, obavještavamo Vas da nam je danas saopšten zvaničan stav Opštine Kotor da Vi ne možete biti jedan od govornika na festivalu Kotorski krug. Imajući u vidu strukturu gostiju ovogodišnjeg Kruga, kao i činjenicu da su neki od njih već stigli u Kotor, te da je riječ o značajnim imenima regionalne kulturne scene, a da nam je najavljeno da bi Vaše učešće dovelo u pitanje održavanje festivala, molimo Vas za razumijevanje nas kao organizatora Festivala i važnost održavanja istoga, te nemogućnost da utičemo na novonastalu situaciju.”

Književnik Balša Brković kaže da je zabrana kotorske DPS vlasti , koja je pokrovitelj festivala, još jedan dokaz da su cenzori u liku umišljenih političkih veličina svuda oko nas i da je kultura pred njima poklekla.

“Ovdje nosioci političke moći imaju onaj najprimitivniji poriv da kažu – ja vam to omogućavam, ja vam dajem pare i ima da me slušate. Mislim da je trebalo po cijenu blokiranja čitavog programa da ne pristanu na ovu vrstu diktata i cenzure. Jer na ovaj način kad vi date političkoj moći informaciju da im to prolazi možete biti sigurni da će toga biti samo više i više”, istakao je Brković.

U objavi na Fejsbuku, Timur Tmurni navodi da mu čini čast to što ga je zabranilo, kako je rekao, nelegalno rukovodstvo kotorske opštine.

“Vrlo mi godi činjenica da sam ovim očekivanim aktom stekao status disidenta i sve ću učiniti da antirežimskim medijima u Crnoj Gori i uglednim medijima u regionu ukažem na mizerni čin cenzure i gušenja slobodne riječi”, naveo je Timur Tmurni na Fejsbuku.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović nije želio da za “Vijesti” komenatriše ovaj događaj, a njegova partijska koleginica v.d. sekretarka za kulturu Marina Dulović kazala je da Opština kao pokrovitelji festivala i neko ko pruža dio logistike ima pravo da utiče na program manifestacije.

Pisac i kolumnista Đuro Radosavović smatra nečuvenim to što satiričar koji je istovremeno i ljekar ne smije da govori o Kulturi dijaloga u svom gradu.

“Koliko god Crna Gora tvrdila da ide na zapad ovako pokazuje da ide ka Sibiru i nekom gulagu, ne daj Bože da nam je Goli otok bliže i da nemamo društvene mreže da kriknemo. Nije ovo nikakvo prećerivanje ali sa postavkom ovakvih piona koji bi se dokazivali nekom gospodaru ili nekome nije isključeno da bi oni još više đonom išli na satiričare i ljude koji drugačije misle”, rekao je Radosavović

Ovo je druga godina festivala “Kotorski krug” koji je prošle godine pokrenuo Sekretarijat za kulturu Opštine Kotor, kada su je vodile partije koje su opozicija na državnom nivou.

Na nikšićkom Bedem festu gradska vlast nedavno je zabranila koncert Vlada Georgieva, koji važi za opoziciono opredijeljenog.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com