Obilježena 105. godišnjica rođenja Buda Tomovića - Volim Podgoricu

Obilježena 105. godišnjica rođenja Buda Tomovića

 

U susret 21. septembru, danu rođenja narodnog heroja, revolucionara i velikog humaniste Buda Tomovića, danas je položeno cvijeće na njegovu bistu ispred Kulturno -informativnog centra koji nosi ime ovog velikana već 54 godine.

Tradicionalno, cvijeće su položili zaposleni u KIC-u na čelu sa direktoricom Snežanom Burzanom, ali i prijatelji omiljene gradske institucije.

Direktorica Burzan kazala je da nekadašnji Dom omladine, a današnji KIC, sa ponosom nosi ime Buda Tomovića, čuvajući na taj način uspomenu na istaknutog borca, intelektualaca, advokata, pjesnika, kosmopolitu, prvog predratnog predsjednika Crnogorske narodne omladine. “Čuvajući ideje slobodarstva i antifašizma, za koje se i Budo Tomović borio, podsjećamo i mlađe generacije da se u današnjem vremenu za uzore imaju prave heroje koji su dali živote za slobodu” – poručila je Burzan.

Ona je najavila i da će od sljedeće godine, na 55. godišnjicu postojanja, ova institucija kulture 21.septembar obilježavati kao Dan Buda Tomovića.
A da ni današnja ni buduća đeca neće zaboraviti djelo Buda Tomovića, recitovanjem stihova obećale su Ines Milić i Kristina Radičević učenice razreda III/5 OŠ “Maksim Gorki”. Skup su uveličali i članovi Folklornog ansambla KIC-a.

I članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice pozdravili su lijepu tradiciju obilježavanja godišnjice rođenja Buda Tomovića koju ovaj Kulturno – informativni centar u kontinuitetu njeguje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com