AKO VAM JE DIJETE ZLOSTAVLJANO OD VRŠNJAKA, NIPOŠTO GA NE SMIJETE TJEŠITI! Profesor objašnjava šta roditelji treba da urade! - Volim Podgoricu

AKO VAM JE DIJETE ZLOSTAVLJANO OD VRŠNJAKA, NIPOŠTO GA NE SMIJETE TJEŠITI! Profesor objašnjava šta roditelji treba da urade!

Roditelji su najodgovorniji kada se sublimira slučaj vršnjačkog nasilja, bilo da je riječ o onima koji su vaspitavali nasilnika, žrtvu ili posmatrača. Dr Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, otkriva šta posle načinjene štete roditelji treba da preduzmu.

Roditelji ovih dana moraju da se suoče sa odgovornošću koju nose jer su “iz kuće iznjedrili” nasilnika, posmatrača ili žrtvu. Ovo poslednje je najosjetljivija kategorija.

– Biti žrtva bilo kakvog nasilja je dovoljno traumatično samo po sebi. Vršnjačko nasilje se ne izdvaja iz globalnog nasilja, ako se govori o tome kako pomoći oštećenoj strani, psihološki princip je isti, kaže prof. dr Vlajko Panović.

FOTO: PRINTSCREEN

Naglašava da roditelji odigravaju krucijalnu ulogu u zacjeljivanju rana psihološke prirode.

– Roditelji žrtve vršnjačkog nasilja nikako ne smiju da tješe žrtvu, pogotovo ne riječima “vratićemo mu/joj/im sve” iz više razloga, a prvenstveni je šteta koju u tom trenutku oni nanose svom djetetu, jasan je dr Panović.

Kaže da prvo što bi trebalo da uradite ako ste u ulozi roditelja traumatizovanog djeteta je da ga prigrlite. I da ćutite! Da mu dopustite da osjeti zaštitu, podršku i razumijevanje.

– Dok vi ćutite, motivišite dijete da ono što više priča. Naročito je važno da vam da odgovor na pitanje da li misli da je agresivnost “drugara” prema njemu namjerna. Važno je odgonetnuti da li dijete sebe vidi kao okidač za nasilje. Ukoliko je tako, roditelji su dužni da potraže stručnu pomoć za napaćeno dijete, izričit je dr Panović.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dodaje da svaki roditelj žrtve vršnjačkog nasilja mora da bude pribran toliko, bez obzira na to što neminovno osjeća ogromnu količinu bijesa, da ni u kom slučaju ne potencira osvetu.

Na institucijama je da obavljaju svoj posao i to je jedini dodir koji traumatizovano dijete treba da ima sa istragom.

– Roditelji i staratelji treba upravo da se postaraju da ne kopaju dublje od onoga što prija žrtvi, niti da dozvole okolini da ih dalje povrijeđuje, kaže prof dr Vlajko Panović.

Dijete koje je pretrpjelo traumu, kao i svaka druga oštećena strana, mora da se izventilira. Prisutnost i zagrljaj su prva pomoć, a sloboda ispoljavanja emocija sledeći korak kojeg treba da se drže roditelji, kako bi se zajednički prevazišla dramatična situacija.

 

(Kurir.rs, Jelena Bojić Obradović)

2 komentara

  1. Thanks for sharing this great article! That is very interesting I love reading and I am always searching for informative information like this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com