ALARMANTNO STANJE: Rijeke bi mogle ostati bez ribe - Volim Podgoricu

ALARMANTNO STANJE: Rijeke bi mogle ostati bez ribe

Stanje na rijekama je toliko alarmantno da će pomori ribe biti sve češći ukoliko se ne krene sa sistemskim rješavanjem tog problema, navodi se u Informaciji koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Učestali slučajevi uginuća ribe i drugih vodenih organizama u našim rijekama odnosno ribolovnim vodama prijete da vodotokove kao veoma osjetljive ekološke sisteme u velikoj mjeri ostavimo bez riba i bilo kakvog života u njima”, stoji u informaciji koja se juče našla na Vladi.

Vlada je na sjednici prihvatila predlog resora Milutina Simovića da se formira radna grupa koja bi se borila protiv uništavanja voda ispuštanjem štetnih otpadnih voda i odlaganjem različitog otpada, a koju bi činili predstavnici, između ostalog, više ministarstava, tužilaštva, sudstva, policije, inspekcijskih službi i nevladinog sektora.

“Ispusti industrijskih voda su najopasniji i posljedica dospijevanja ovakvih otpadnih voda je najočiglednija jer izaziva ogromne pomore ribe i bentosa i to naročito tokom ljetnjih mjeseci kada su najniži vodostaji… U prethodnom periodu bili smo suočeni sa masovnim pomorom ribe i bentosa u rijeci Ćehotini, ali i sa skorašnjim pomorom ribe u Limu”, piše u dokumentu.

Nakon ispuštanja tečnog otpada od proizvodnje Termoelektrane Pljevlja, u Vezišnicu, pritoku Ćehotine, početkom jula došlo je štete procijenjene na oko 355.000 eura.
Na osnovu mišljenja eksperata sa Prirodno-matematičkog fakulteta, eko-sistemu Ćehotine biće, čak i uz poribljavanje, potrebno da se oporavi najmanje pet godina.

Na Limu je 2. septembra došlo do masovnog pomora ribe na dijelu rijeke koji protiče ispod industrijske zone.

Vlada je juče dala i negativno mišljenje o e-peticiji građana “Sačuvajmo Sinjajevinu – proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode”.

Vlada je juče utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka. Kao što je obećano, u odnosu na prethodnu verziju Predloga zakona, prihvaćene su primjedbe civilnog sektora koje se tiču osnova za proglašavanje podataka tajnim.

“Iz ranijeg teksta uklonjena je odrednica da osnov proglašavanja podatka tajnim može biti i štetna posljedica za ostvarivanje funkcije organa”, navodi se u saopštenju, a sam dokument juče nije bio dostupan među materijalima sa sjednice.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com