Crna Gora i Kosovo će produbiti kvalitetnu saradnju u interesu oba naroda - Volim Podgoricu

Crna Gora i Kosovo će produbiti kvalitetnu saradnju u interesu oba naroda

Međudržavna saradnja Crne Gore i Republike Kosovo je veoma dobra, a postoji spremnost obje strane da tu saradnju još više produbljuju u interesu oba naroda, ali i regije u cjelini, zaključeno je na sastanku potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbegua i ambasadora Kosova u Crnoj Gori Ilbera Hise.

Nimanbegu je ambasadora upoznao sa političkom situacijom u Crnoj Gori i stanjem albanske zajednice u državi. Upoznao ga je i sa radom parlamentarne Radne grupe u seta izbornog i drugog zakonodavstva, kako bi se pojačalo povjerenje naroda u institucije pravne države.

Izrazio je očekivanje da se nastavi kvalitetna saradnja sa ambasadom Kosova i na većem nivou nego na dosadašnjem.

Nimanbegu je u razgovoru ocijenio da postoje pozitivni pomaci u rješavanju pitanja koja su predmet interesovanja albanske zajednice, i da ima potrebe za njihovo poboljšanje.

Istaknuta je neophodnost boljeg infrastrukturnog povezivanja, kako na novoj trasi budućeg autoputa Bar-Boljare, tako i putni pravci Podgorica–Gusinje–Plav–Dečani i Rožaje–Peć.

Ambasador Hisa je upoznao potpredsjednika sa aktivnostima na Kosovu u susret predstojećim izborima u oktobru, ali ostaje ubijeđen da bez obzira na rezultat istih, dobri odnosi sa Crnom Gorom će se nastaviti i biti prioritet.

Takođe, tema razgovora je bila i ekonomska perspektiva lokalnih zajednica gdje žive Albanci, i mogućnost da se razvoj na tim područjima ekonomski osnaži, poboljšaju uslovi i životni standard građana, čime bi se ublažili problemi koji dovode do iseljavanja sa tih prostora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com