Crnogorski pregovarač sa EU povezivan sa „škaljarcima“ - Volim Podgoricu

Crnogorski pregovarač sa EU povezivan sa „škaljarcima“

Uradnoj grupi za pregovore o poglavlju 24 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) biće i kontroverznih kadrova, koji su u domaćoj javnosti često povezivani sa brojnim sumnjivim poslovima.

Tako je Vlada na jučerašnjoj sjedici donijela odluku o izmjeni odluke o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbjednost. Pod tačkom 15 se navodi da je član te grupe od sada i Dejan Đurović, predstavljen kao glavni policijski inspektor i pomoćnik direktora Uprave policije, koordinator za mjere iz nadležnosti Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Đurović je tokom 2016. i 2017.godine, tada kao rukovodilac Nacionalnog biroa Interpola u Crnoj Gori, bio u centru afere o kojoj je pisao „Dan“. Dokumentacija do koje smo tada došli pokazala je da je Ljubomir Đurović, otac Dejana Đurovića, poslovno sarađivao sa Veselinom Vukotićem, ocem Jovana Jovice Vukotića, koji se u policijskim dokumentima pominje kao šef kriminalnog „škaljarskog klana“ iz Kotora. Ljubomir Đurović i Veselin Vukotić zaključili su ugovor na osnovu koga je Vukotić prodao Đuroviću apartman u zgradi čiji je investitor na lokaciji Dobrota–Truć, a Đurovićeva svojina evidentirana je u podacima Uprave za nekretnine.Zanimljivo je da je Ljubomir Đurović platio samo 11.000 eura za apartman od 25 kvadrata, iako se radi o jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crnoj Gori. Prema dostupnoj dokumentaciji, Đurović je za kvadrat u Vukotićevoj zgradi, na „pjeni od mora”, plaćao svega 440 eura.

S druge strane, katastarska dokumentacija pokazuje da je Vukotić u isto vrijeme kada je prodao apartman Đuroviću drugom licu prodao suteren (20 kvadrata) za 9.000 eura. Kvadrat se u ovom dijelu Kotora kreće oko 1.500 eura, posebno ako se zna da se radi o atraktivnoj lokaciji.

Ime Jovice Vukotića često je pominjano u brojnim aferama na Crnogorskom primorju, a posebno je u fokusu javnosti nakon što je u Kotoru otpočela serija krvavih obračuna. On je sada u zatvoru u Srbiji.

Veselin Vukotić je u aprilu ove godine ubijen u Kotoru.

Kako je „Dan” već pisao, Ljubomir Đurović je svojevremeno bio istaknuti funkcioner Opštine Danilovgrad.

Mada su postojali navodi da je Specijalno tužilaštvo ispitivalo veze između Đurovića i jednog od kotorskih klanova, nikada se nije saznalo šta je bio epilog te istrage ni kako je došlo do kupovine te vrijedne nekretnine. Đurovići su u rijetkim javnim nastupima negirali da su uradili bilo šta nezakonito, tvrdeći da nemaju nikakve veze sa kriminalnim klanovima.

Ugovor evidentiran u katastru
Iz obimne dokumentacije koja je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama dostavljena „Danu” iz Uprave za nekretnine Crne Gore posebno se izdavaja ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, zaključen u Kotoru 2003. godine, između Veselina Vukotića, kao prodavca, i Ljubomira Đurovića, iz Danilovgrada, čija je adresa Veleta bb. Ovaj ugovor je zaključen 25. avgusta 2003. godine.

– Prodavac, kao vlasnik, prodaje dio nepokretnosti koja se nalazi u KO Dobrota 1, objekat 2, na katastarskoj parceli 2224/1, što u naravi predstvalja garsonjeru, (po opisu poslovni prostor) površine 25 kvdarata, evidentiran u Listu nepokretnosti 141 – navodi se u članu jedan ovog ugovora

Izvor dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com