PODGORICA: Podnijet optužni predlog protiv profesorice Bojane Lakićević Đuranović - Volim Podgoricu

PODGORICA: Podnijet optužni predlog protiv profesorice Bojane Lakićević Đuranović

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici, optužni predlog protiv vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora.

“Okrivljenoj B. L. Đ. se stavlja na teret da je, u periodu od 13. do 17. decembra 2018.godine pod svojim imenom djelimično objavila primjerak tuđeg autorskog djela. Okrivljena je na javnom skupu van Crne Gore izložila, kao svoj, referat sa naslovom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU – primjeri iz prakse”. Na taj način je , bez dozvole oštećenog Đ.D. učinila dostupnim javnosti djelove njegovog specijalističkog rada pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU”, u procentu od 97,77%. Isti referat je kao autorski tekst okrivljene objavljen i u publikaciji sa javnog skupa”, navodi se u saopštenju ODT.

Senat Univerziteta Crne Gore juče je odbio da se izjasni da li je Lakićević Đuranović plagirala specijalistički rad studenta kojem je bila mentor.

Senat je kao nepotpun ocijenio izvještaj Komisije, u kome je ocijenjeno da je 97,77 odsto rada profesorice Pravnog fakulteta objavljenog u beogradskom časopisu “Pravni život” preuzeto iz rada Drinčića.

Komisiji je dato sedam dana da u zaključku izvještaja jasno naglase je li ili ne Lakićević-Đuranović plagirala rad.

Nakon toga Komisija je saopštila da je svoj posao radila profesionalno i da su činjenice u ovom slučaju “neumoljive”

Zaključak Komisije Pravnog fakulteta koja je od Senata UCG dobila zadatak da sprovede postupak utvrđivanja plagijata Lakićević Đuranović je da je ona plagirala rad studenta Đorđija Drinčića.

“U tekstu vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU – primjeri iz prakse’, objavljenog u naučnom časopisu ‘Pravni život’ Udruženja pravnika Srbije, u odnosu na specijalistički rad ‘Uloga i značaj suda u tumačenju i primjeni prava EU’ studenta Đorđija Drinčića, preuzet je dio tuđeg autorskog djela bez označavanja autora u procentu od 97,77 odsto“, zaključak je Komisije.

Vijesti

1 komentar

  1. It sounds like you’re producing difficulties yourself by attempting to solve this problem rather than seeking at why their can be a difficulty inside very first place

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com