PODGORICA: Sjutra “Parada ponosa”, ministri NE DOLAZE - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sjutra “Parada ponosa”, ministri NE DOLAZE

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka ni ove godine neće učestvovati na “Paradi ponosa”, koja se sjutra po podne održava u glavnom gradu.

“Predstavnici i predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava na višem nivou će podržati i ovu povorku ponosa i dati svoju maksimalnu podršku borbi za ljudska prava LGBTI osoba. Ministar za ljudska i manjinska prava ove godine nije u mogućnosti da učestvuje na povorci jer je službeno odsutan”, saopšteno je “Vijestima” iz njegovog resora, ne precizirajući ko će učestvovati.

Resorni ministar ni prošle godine nije prisustvovao zbog ranije preduzetih obaveza.
“Vijesti” su juče objavili da će i ove godine podrška izostali od čelnika gotovo svih državnih i lokalnih institucija.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da će imati dva predstavnika u subotu:

“Ministar Predrag Bošković, zbog ranije preuzetih obaveza, neće prisustvovati ‘Paradi ponosa’. U ime Ministarstva odbrane na događaju biće državni sekretar Slobodan Filipović i sekretar ministarstva Nada Ulićević”.

Podršku pripadnicima LGBTI zajednice neće pružiti lično ni ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Na ‘Paradi ponosa’ će ispred MUP-a prisustvovati generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković i generalni direktor Direktorata za poslove nadzora doc. dr Danilo Ćupić”, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

“Vijestima” je juče iz kabineta predsjednika Skupštine glavnog grada rečeno da će Đorđe Suhih učestvovati na paradi.

Ispred Opštine Tivat, “Paradi ponosa” će prisustvovati Ivona Vukajlović, savjetnica za ljudska i manjinska pitanja.

Iz Opštine Pljevlja su kazali da predsjednik Igor Golubović zbog službenog puta u Sloveniju neće biti u mogućnosti da prisustvuje “Paradi ponosa”, inače, kako stoji u saopštenju, podržava ovu aktivnost i rado bi se odazvao pozivu.

Na njoj zbog privatnih obaveza neće biti ni predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić.

“Koristimo priliku i da Vas obavijestimo da je Opština Pljevlja u januaru ove godine potpisala Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava”, navodi se u saopštenju pljevaljske Opštine.

Okupljanje počinje u subotu u 16.00, a zvaničan program u 17.00 sati, kada od Spomenika kralju Nikoli kreće i povorka.

Policija očekuje mirnu šetnju

“Parada ponosa” proći će bez narušavanja javnog reda i mira u Podgorici, smatraju iz Uprave policije.

Iz te institucije “Vijestima” su saopštili da to govore dosadašnji pokazatelji, ali da će uprkos tome njihovi službenici obezbjeđivati nesmetano organizovanje LGBT “Parade ponosa”.

“Biće angažovan optimalan broj policijskih službenika na licu mjesta koji će, shodno procjeni, obezbijediti nesmetano održavanje povorke, a policijske snage će svakako biti u pripravnosti, kako bi reagovale ukoliko dođe do nekog incidenta, iako dosadašnji pokazatelji ne ukazuju na to da će doći do narušavanja javnog reda i mira na mjestu održavanja povorke”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Tvrde da uoči povorke, koja će se održati u subotu, preduzimaju “konkretne mjere i aktivnosti, kako bi ova manifestacija protekla bez problema i bez narušavanja javnog reda i mira”.

Iz UP-a su saopštili da je partnerstvo policije i LGBT zajednice doprinijelo da se bezbjednost i poštovanje ljudskih prava LGBT osoba unapređuju iz godine u godinu.

Vijesti

2 komentara

  1. Apelujem na ljude da ne reaguju ,fa ih ne gledaju ,jer je to njima najgore ,oni oce incidente i sebe da uzdignu preko toga,ovako ce se osjecat nebitni kao sto jesu !
    I predlazem da se organizuje šetnja ponosa sa djecom i roditeljima !

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com