POTREBNA BRZA ISTRAGA: Ugrožen legitimitet na kojem počivaju pregovori za poglavlja 23. i 24. - Volim Podgoricu

POTREBNA BRZA ISTRAGA: Ugrožen legitimitet na kojem počivaju pregovori za poglavlja 23. i 24.

Istraga optužbi na račun čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) mora da donese brze rezultate, jer je ugrožen legitimitet na kojem počivaju pregovori za poglavlja 23 i 24, smatraju u stručnoj javnosti i opoziciji.

Traženi biznismen Duško Knežević je u nedjelju objavio audio-snimak telefonskog razgovora sa sekretarom u Tužilaštvu Nenadom Vujoševićem na kome se čuje kako sekretar govori da je uzimao novac od biznismena i davao ga VDT-u Ivici Stankoviću.

VDT je kazao da se radi o pokušaju diskreditacije i pozvao nadležne da utvrde istinu, dok je specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić rekao da zasada neće saslušati Stankovića i da nema dokaza da je sa Vujoševićem “komunicirao u vezi sa tim pitanjem”.

Advokat Velija Murić koji je ranije bio zainteresovan za mjesto u Tužilačkom savjetu smatra da istraga mora da pokaže rezultate u što kraćem roku.

“Duboko politizovano i kadrovsko-partijski kontrolisano pravosuđe, opterećeno kriminalizovanim sumnjama koje “kovertirane“ ostaju bez pravnog epiloga, sve se više pretvara u institucije kojima se u dovoljnoj mjeri ne može vjerovati. Optužbe na račun VDT-a imaju specifičnu državnu težinu jer su usmjerene na najdržavniju instituciju, ali i ličnu jer je riječ o obračunu lica koje je procesuirano i institucije koja se bavi krivičnim progonom. Neophodno je što prije stvoriti valjane osnove za preduzimanje konkretnih pravnih radnji u smislu eventualne zaštite, odnosno odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija. Svaki izgubljeni dan u tom smislu, usložnjava stanje stvari”, kazao je Murić “Vijestima”.

Većina opozicionih partija ranije je pozvala Stankovića i Katnića da podnesu ostavke zbog Kneževićevih optužbi, dok je premijer Duško Marković rekao da je sada provjera sposobnosti državnog Tužilaštva da zaustavi opstrukciju u kompromitaciji radi neprimjerenog uticaja ili da razotkrije one koji su uključeni u mito i korupciju i da ih pohapsi.

Član Odbora za politički sistem, Slaven Radunović (DF), smatra da bi Skupština trebala da pokrene parlamentarnu istragu zbog navoda Kneževića.

“Ovaj slučaj je školski primjer kada bi trebalo sazvati parlamentarnu istragu. Priznanje o postojanju korupcije od strane najvišeg funkcionera vrhovnog državnog tužilaštva, kojim optužuje samog vrhovnog državnog tužioca, slučaj je bez presedana u Evropi 21. vijeka”, smatra Radunović.

Poslovnikom Skupštine Crne Gore predviđeno je da parlament može tražiti parlamentarnu istragu ili kontrolno saslušanje. Saslušanje tužilaca, ali i nadležnih za kontrolu njihovog rada u ovom slučaju može tražiti Odbor za politički sistem, koji predlaže članove Tužilačkog i Sudskog savjeta i razmatra predloge za VDT-a. Kontrolno saslušanje može tražiti i Odbor za antikorpuciju, koji je to već pokrenuo zbog afere “Koverta”, ali su Stanković i Katnić odbili da dostave izvještaj o istrazi “navodeći da ih na to ne obavezuje Zakon o državnom tužilaštvu”.

Poslovnikom je predviđeno i da poslanici mogu tražiti parlamentarnu istragu i formiranje anketnog odbora. Za tu inicijativu potrebni su potpisi najmanje 27 poslanika, ali je za obrazovanje anketnog odbora potrebna podrška najmanje 41 poslanika. Parlamentarna istraga se ne može pokrenuti samo u slučaju da je pokrenut sudski proces. Parlament je, između ostalog, formirao anketne odbore povodom afera “Telekom” i “Snimak”.

Radunović smatra da je tužilaštvo dodatno diskreditovano nakon snimaka koje je objavio Knežević.

“Ovim nisu diskreditovani samo Stanković i Katnić, već i kompletno tužilaštvo kojim oni rukovode. Da ima prava i pravde, do ovog snimka ne bi ni došlo, jer bi isti bili smijenjeni, pa čak i uhapšeni zbog zavjere u slučaju državni udar, kojom je podriven kompletan pravni sistem u Crnoj Gori”, tvrdi on.

Dok članovi Odbora za politički sistem iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče nijesu željeli da komentarišu optužbe na račun VDT-a, Predsjedništvo Demosa ocijenilo je da se u proizvodnji korupcionaških skandala prednjači u institucionalnoj sferi. “Aktuelna borba za primat u korupciji između državne vlasti i državnih institucija najvjernije ilustruje dubinu društvenog i moralnog pada zemlje. Čak se i sa zvaničnog nivoa potvrđuje da kriminalne grupe djeluju u institucijama sistema, da se dah podzemlja definitivno proširio na dio institucija koje bi trebalo budu garant pravne države”, navodi se u saopštenju Demosa.

Murić: Struktura usko povezanih i porodičnih pravosudnih institucija

Murić je upozorio da je u Crnoj Gori stvorena struktura usko povezanih i porodičnih pravosudnih institucija. On je podsjetio da se niko nije javio na oglas za izbor novog VDT-a, iako je Stankoviću istekao mandat.

“Veoma je indikativna činjenica što se na objavljeni oglas niko nije prijavio za dužnost VDT, pa čak ni aktuelni tužilac. Takvo stanje daje povod komentarima da se na takvu apstinenciju, aktuelni tužilac odlučio ili zbog nemoći da se sa punim kapacitetom nosi sa izazovima, možda usljed profesionalnog umora, ili da je slijedio onu, ali sada novu volju koja ga je i dovela na tu funkciju. Zbog mnogo toga što u posljednje vrijeme opterećuje tužilački vrh i svijesti sa čime bi se trebalo uhvatiti u koštac, otupjelo je volju da se prijave kod drugih mogućih kandidata”, kazao je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com