ZA MILOŠA ZNA CIO SVIJET, A ON SE PONOSI CRNOM GOROM: Evo šta je u Podgorici za njega VRIJEDNO SVJETSKE PAŽNJE - Volim Podgoricu

ZA MILOŠA ZNA CIO SVIJET, A ON SE PONOSI CRNOM GOROM: Evo šta je u Podgorici za njega VRIJEDNO SVJETSKE PAŽNJE

Svjetski poznati virtuoz na gitari, naš Miloš Karadaglićza britanski časopis Thewonderlust otkriva najljepša, opuštajuća i inspirativna mjesta u svojoj domovini, Crnoj Gori.

Karadaglić je počeo da svira sa osam godina, a u vrijeme građanskog rata u bivšoj Jugoviji bio je tinejdžer. Tada je dobio stipendiju  na Royal Academy of Music u Londonu poslaviši vide snimak napravljen kod kuće, i krenula je njegova svjetska karijera.

Durmitor

Mioš za Durmitor kaže da izaziva strahopoštovanje, da je nevjerovatno živopisan, a da ga Crno jezero uvijek podsjeća na to koliko bismo morali da budemo zahvalni prirodi.

“To je veličanstveno”, ističe naš umjetnik.

Ko pođe na Durmitor obavezno mora probati domaću hranu.

”Teška je, ali ukusna. Kačamak je naša verzija palente”, navodi Miloš.

Skadarsko jezero

”Skadarsko jezero je ogromno jezero koje se nalazi samo na 20 km južno od glavnog grada Podgorice. Podgorica je bombardovana 68 puta tokom Drugog svjetskog rata, tako da nažalost tu nije ostalo ništa istorijski zanimljivo. Međutim, priroda koja okružuje grad više nego nadoknađuje izgubljeno”- kaže on.

Često sa porodicom ode na ručak na Rijeku Crnojevića.

”U Rijeci preporučujem da iznajmite jedan čun (mali čamac) i krenete niz rijeku. Prekrivena je lotosom i polako se proširuje kao jezeru. Planinski vrhovi koji se pomaljaju iz vode oko svakog zavoja rijeke izgledaju kao da su sa Tarnerove slike. Nikada mi ne dosadi ovaj pogled. Senzacionalan je”, ističe mladi umjetnik.

Rose, Bokokotorski zaliv

Miloš ističe da su Bokokotorski zaliv i Kotor veoma poznati.

“Kao što su Perast i dva mala obližnja ostrva sa crkavama. S pravom. Međutim, kao neotkriveni i potcijenjeni dragulj zaliva je seoce po imenu Rose. To je mirno mjesto sa nekoliko vila, koje su nekada pripadale uticajnim porodicama u doba Mletaka. Za mene, ovaj gradić posjeduje nešto posebno. Ne posjećuje ga toliko turista kao Perast. Pogled na zaliv je prelijep i izuzetno je mirno. Najbolje je do Rosa doći brodom. Putevi su loši, ali je riba dobra”, savjetuje on.

Miloš Karadaglić

Lovćen i Cetinje

Dalje preporučuje Cetinje, ističući da je to stara prijestonica Crne Gore.

“Smješteno je između dramatičnih planina i ima dosta šarma. U neposrednoj blizini naći ćete izletište Ivanova Korita, prirodne rezervate, planinu Lovćen (crnogorski Olimp) i maleno selo Njeguši. Njeguši je jedno od najautentičnijih sela u zemlji i lutajući ulicama osjećaćete se kao da ste  prošetali vremenom”, ističe on.

Dalje navodi da je selo poznato i po pršuti koji se suši na vazduhu i čuva u ulju.

Duklja

Doclea (Duklja) je rimsko ime za glavni grad, Podgoricu.

“Ruševine su ovdje nekada bile administrativni glavni dio dela Rimskog carstva. ‘Danas tu nema mnogo stvari – samo nekoliko starih stijena, bez amfiteatara ili bilo čega sličnog – ali ima duh”, ističe Miloš.

Podsjeća da ga UNESCO trenutno smatra spomenikom svjetske baštine, zbog svog kulturnog značaja.

“Ruševine su samo nekoliko kilometara izvan Podgorice, tako da ćete, nakon lutanja drevnim ostacima, osjetiti i planine koje okružuju grad. Ta kombinacija je zaista posebna. Uvijek tu razmišljam o vjekovima koji su prošli i uticaju koji je svaki od njih donio na nas, kako bi našu zemlju pretvorio u ono što je danas”, zaključuje Miloš.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com