MILOVOM KUMU za tri godine 900.000 od države - Volim Podgoricu

MILOVOM KUMU za tri godine 900.000 od države

Uprava za imovinu isplatila je od jula 2016. do septembra ove godine najmanje 660.000 eura biznismenu Dušanu Banu, kumu predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Ugovori u koje je „Dan” imao uvid pokazuju da Ban od 2016. rentira poslovni prostor u Podgorici za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za smještaj Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencije za duvan i Monteorganike, površine 1.500 metara kvadratnih.
Sa plaćanjem rente Banu neće se stati, jer je prije par dana, tačnije 17. septembra ove godine potpisan novi ugovor o zakupu, koji obavezuje Upravu za imovinu da nastavi sa plaćanjem rente još godinu na mjesečnom nivou 18.131,85 eura, odnosno 217.582,20 eura. To u praksi znači da će za godinu ukupan iznos sredstava koja su isplaćena Banu biti oko 900.000 eura.
U najnovijem ugovoru se navodi da je Uprava za imovinu izabrala zajedničku ponudu firmi „Prohaus” i „Prohaus Montenegro” kao najpovoljniju na tenderu za zakup poslovnog prostora za potrebe institucija pod okriljem Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Uprava za imovinu, odnosno država se obavezala posebnom izjavom da će uredno plaćati kiriju.
Dogovoreno je da država mora raspolagati zakupljenim prostorom sa dužnom pažnjom, te da uredno izmiruje sve obaveze po osnovu utroška električne energije, vodovoda i kanalizacije.

Takođe, propisana je obaveza urednog izmirivanja telefonskih računa, a jasno je naznačeno da korisnici prostora ne smiju raditi bilo kakve adaptacije i popravke u poslovnom prostoru bez pisane saglasnosti izdavača.
– Izvršilac (firme Prohaus i Prohaus Montenegro) se obavezuje da naručiocu (Upravi za imovinu) sa potpisanim ugovorom preda neopozivu, bezuslovnu i naplativu na prvi poziv garanciju banke, za dobro izvršenje ugovora na iznos od dva odsto od ukupne vrijednosti ugovora. Garancija za dobro izvršenje je sastavni dio ugovora i traje do isteka vremena na koji se ugovor zaključuje – navodi se u ugovoru.
Potpisnici ugovora, direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović i direktor firmi „Prohaus” i „Prohaus Montenegro” Dušan Ban su se usaglasili da do raskida posla može doći u slučaju neplaćanja zakupnine.

Takođe, ugovor može prestati otkazom koji svaka strana može dati drugoj u pisanoj formi, poštujući otkazni rok od 90 dana, koji počinje teći danom dostavljanja otkaza.
Nakon isteka zakupa Uprava za imovinu je dužna da vrati poslovni prostor u istom stanju u kojem su ga i zatekli, te oslobođen od lica i stvari. Strane ugovora su saglasne i da sve sporove koje nastanu iz odnosa zasnovanih ugovorom prvenstveno rješavaju sporazumno, a ukoliko na taj način ne uspiju da riješe problem onda će se obratiti sudu u Podgorici.

Milioni od trajekta
Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, Dušan Ban je osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme Prohaus.
Ban je inače poznati biznismen i njegova kompanija Prohaus kupila je 2004. godine od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore, za 1,2 miliona eura, većinski paket akcija preduzeća Pomorski saobraćaj iz Kamenara. Mediji su ranije objavili da je ta prodaja obavljena u najvećoj tajnosti. Preduzeće Pomorski saobraćaj iz Kamenara uživa monopol na izuzetno frekventnoj trajektnoj liniji Lepetane–Kamenari u Boki kotorskoj. Samo u poslednjih pet godina od 2013. do 2017. godine imao je čistu zaradu od 9,14 miliona eura. To pokazuju finansijski iskazi ovog preduzeća koje upravlja trajektima na relaciji Kamenari–Lepetane koji su dostavljani Poreskoj upravi (PU).

Dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com