PODGORICA: Na Trgu nezavisnosti projekcija ekološkog filma “2040” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Na Trgu nezavisnosti projekcija ekološkog filma “2040”

Projekcija ekološkog filma “2040” australijskog reditelja Damona Gameaua biće održana u subotu 28. septembra u 19.30 na Trgu nezavisnosti između zgrade Biblioteke i zgrade Parlamenta u Podgorici.

“2040” je inovativan dokumentarni film koji “gleda” u budućnost, a od vitalnog značaja je za sadašnjost. Nagrađivani režiser Dejmon Gemou kreće u istraživanje kako će izgledati budućnost do 2040, ako prigrlimo najbolja rješenja koja su nam već na raspolaganju za poboljšanje stanja naše planete. Film je strukturiran kao pismo Dejmonovoj četvorogodišnjoj ćerki, u kojem spaja tradicionalne dokumentarne snimke sa vrhunskim vizuelnim efektima kako bi stvorio viziju budućnosti za svoju ćerku i planetu. Zabrinut za budućnost svoje mlade ćerke, režiser filma Dejmon Gemou putuje svijetom u potrazi za novim pristupima i rješenjima za globalno zagrijavanje.

U 21.30 u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” slijedi panel diskusija na temu “Uticaj kulture, kulturno umjetničkog sektora i rane edukacije na promjenu svijesti, odnosa i ponašanja prema zaštiti životne sredine”.

Među panelistima su princ Nikola Petrović, arhitektica i aktivistkinja Zenepa Lika i dr arhitekture i vizuelni umjetnik Nikola Marković.

Organizatori oba događaja su Green Culture i UnderhillFest, u saradnji sa Glavnim gradom, Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović” i Filmskim centrom Crne Gore. Povod je UN Climate Action samit koji je održan u Njujorku od 21. do 24. septembra.

Prošlog petka četiri miliona ljudi je izašlo na ulice svjetskih metropola da iskažu zabrinutost i nezadovoljstvo kako se lideri odnose prema zaštiti planete Zemlje i olako shvataju ovu urgentnu situaciju s kojom se čovječanstvo suočava. To će isto da urade i u petak, 27. septembra. U Njujorku je održan UN Climate Action Summit, a potpisnik Povelje o zaštiti životne sredine je i Crna Gora.

Okupljanje u subotu, 28. septembra je podrška ovom samitu kao i ovom zadivljujućem masovnom globalnom pokretu. Drugi put za redom se udružuju UnderhillFest i Green Culture za dobrobit društva, za razvijanje kolektivne svijesti u ovom slučaju o našoj odgovornošću prema našoj životnoj sredini.

Projekat Green Culture radi na tome skoro deset godina. Ukazuje na uticaj kulture na promjenu svjesti, ponašanja i stavova prema datim društvenim izazovima. Moć kulture je suptilna, ali i neprikosnovena. Dokaz tome je i UnderhillFest koji putem sedme umjetnosti takođe deset godina ukazuje na uticaj kulture na podizanje svjesti u društvu, pokretanje akcija i razvijanje vještina i vrijednosti koji su od izuzetne društvene važnosti i nešto što je imperativ, a to je, kako buduće generacije rastu i u kom se pravcu razvijaju.

U slučaju kiše, projekcija i diskusija biće održane u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” od 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

2 komentara

  1. Various desirable tips because they offer however i need to know a lot more perceive the christmas presents method in order to inner . Surely numerous quality however i uses host appropriate view eventually In order to consider they continue to. Okay topic , owing and also feel the need considerably more! Furthered FeedBurner to boot.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com