U stečaj otišla firma iz Marovićeve krimi-grupe - Volim Podgoricu

U stečaj otišla firma iz Marovićeve krimi-grupe

Kompanija “Property Investments” iz Budve, koju je tužilaštvo istraživalo kao dio kriminalne mreže firmi bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, od juče je u stečaju odlukom sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Stečaj je tražila Poreska uprava koja nije mogla da naplati dug od 235.145,93 eura napravljen prije 11 godina, a sadašnji ukupni prijavljeni dug te firme po blokadi računa je 1,3 miliona eura.

Radi se o firmi koju je godinama kontrolisala odbjegla Olivera Ilinčić povezivana sa organizovanom kriminalnom grupom, čiji je šef bio bivši potpredsjednik DPS-a.

Osnivači firme ostali su skriveni iza ofšor firme “Blunt internacional” sa Britanskih Djevičanska ostrva, dok je izvršna direktorica “Property Investmentsa” Katarina Pekić, koja se ranije prezivala Radišević.

Tužilaštvo već tri godine istražuje četiri firme koje u Budvi na eskluzivnim lokacijama imaju 50 hiljada kvadrata zemljišta. Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, to su “Fifth avenue”, “Property investments”, “Good location” i “Adriatic investments”. Specijalno državno tužilaštvo je blokiralo tu imovinu početkom 2016. godine u jeku istraga koje su se vodile protiv Marovića, kao šefa organizovane budvanske kriminalne grupe. Tužilaštvo je navodilo da su te firme, prema njihovim saznanjima povezane sa Marovićem i njegovom bivšom savjetnicom Oliverom Ilinčić, iako se njihova imena nigdje ne pominju.

Plac “Property investmentsa” u Lučicama kod Petrovca
Plac “Property investmentsa” u Lučicama kod Petrovca(Foto: geoportal)

Viši sud je 2017. povukao privremenu mjeru, jer tužioci nijesu pokrenuli istragu.

Firma “Property Investments” je registrovana za posredovanje u trgovini nekretninama, a u vlasništvu ima tri livade od ukupno 9.400 kvadrata uz plažu Lučice u Petrovcu. Prema hipotekama upisanim na tu nekretninu, ova firma je ostala dužna bankama, državi i Opštini Budva, a tužilaštvo je vodilo istragu i zbog prevare mještana od kojih su ove firme kupile te lokacije.

Bivša Hipo Alpe Adria banka ima zabilježbu na dug od pet miliona eura, za kredit odobren 2007. godine kada je na čelu banke bio Petar Ivanović, takođe funkcioner DPS-a i kasnije ministar.

Prošle godine je susjedni plac od 9.200 kvadrata, koji se vodi na povezanu firmu iz Marovićeve grupe “Adriatic investments”, nakon zapljene ista banka prodala biznismenu Žarku Rakčeviću za 1,2 miliona eura.

Osim banke, hipoteka na plac u Lučicama upisana je više puta od strane Opštine i Poreske uprave. Opština tako jednom hipotekom pokušava naplatiti poreski dug od 352 hiljade, ali ima i nekoliko manjih iznosa. Najveća zabilježba Poreske uprave za dug iznosi 469 hiljada eura.

Ukoliko bi i ovaj plac bio prodat po sličnoj cijeni, povjerioci bi mogli da naplate vrlo mali procenat svog potraživanja.

U okviru izviđaja u aferi „Property“ koji je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, sumnjičilo se da je organizovana grupa, na čijem je čelu bio Marović, izvršila višemilionsku malverzaciju i prevaru gotovo 20 budvanskih porodica. Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama, u vrijeme kupoprodajne groznice u periodu od 2007. do 2009. preko ovih firmi, čiji se vlasnici i dalje kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani su ostajali bez svoje ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja povezanih firmi, koje je neformalno predstavljala Ilinčić.

Sudija Jovanić naveo je u odluci o pokretanju stečaja da Poreska uprava nije bila u mogućnosti na naplati poreski dug utvrđen rješenjem od 16. aprila 2008. godine jer se račun dužnika tada nalazio u blokadi koja i dalje traje. Prema podacima iz registra Centralne banke, blokada je uvedena 17. aprila te godine.

Za stečajnog upravnika sudija Jovanić je imenovao Dragana Milića iz Nikšića, a povjerioci su pozvani da u roku od 30 dana prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja.

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 11. novembar ove godine, a ročište za ispitivanje potraživanja dana 13. novembra.

Postupajući prema predlogu Poreske uprave, Privredni sud je u julu ove godine pokrenuo prethodni postupak za razmatranje stečaja i Milića tada imenovao za privremenog stečajnog upravnika.

Milić je utvrdio da su tri parcele u Lučicama, jedina imovina kompanije i da je opterećena teretima i ograničenjima u korist više povjerilaca.

Između lokacije ove firme i plaže nalazi se samo mala parcela Hotelske grupe Budvanska rivijera, a susjedne parcele posjeduju Opština Budva i porodica Đorđa Medina, lokalnog funkcionera DPS-a.

Glavni akteri kriminalne grupe zaštićeni u Srbiji?

Televizija “Vijesti” je u prvoj sedmici avgusta objavila da je Specijalno državno tužilaštvo nakon više od četiri godine istrage podiglo optužnicu protiv državljanke Srbije Olivere Ilinčić, zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima “Property investments” i “Krapina”.

Ona se sumnjiči da je sa kriminalnom grupom na čelu sa Marovićem nezakonito, prevarama i zloupotrebom položaja stekla imovinu. Optužnicom koju zastupa specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić, obuhvaćeni su još Stevica Dragović, Katarina Pekić, Novka Baćević, Mile Klisić, Marko Vujović, Vesna Blagojević i firma “Property investments”.

Za Ilinčićevom je još 2016. raspisana Interpolova potjernica. Srbija je tada odbila kao neosnovan zahtjev Crne Gore za izručenje.

Optužena Pekić je kao izvršna direktorka preduzeća “Property investments”, prema dokazima Tužilaštva, u cilju realizacije kriminalnog plana zaključivala kupoprodajne ugovore, plaćala i obavljala prenos novca.

U bjekstvu u Srbiji je i Marović, a Crna Gora ga potražuje zbog izdržavanja četvorogodišnje robije. Priznao je da je, dok je pokrivao visoke funkcije, bio na čelu kriminalne grupe koja je korupcionaškim poslovima i malverzacijama oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura. Iako je obećao, nije vratio milion eura u budvansku kasu, zbog čega ta Opština rasprodaje njegovu imovinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com