Home / NOVOSTI / Društvo / HRVATSKA SLAVI OVOG CRNOGORCA: Admiral Barović se ubio i naveo tri razloga koja su ga na to navela!

HRVATSKA SLAVI OVOG CRNOGORCA: Admiral Barović se ubio i naveo tri razloga koja su ga na to navela!

Na današnji dan prije 28 godina kontraadmiral bivše JNA, 52-godišnji Crnogorac Vladimir Barović, na Visu je počinio samoubistvo, svjesno odlučivši da životom plati odluku da ne učestvuje u agresiji na Hrvatsku, ostavljajući pritom poruku da bi to bilo ‘protiv časti Crnogorca’.

Kako je dan nakon njegovog suicida na Visu, na kojem se tada nalazilo zapovjedno mjesto Jugoslavenske ratne mornatice, zabilježila Slobodna Dalmacija, Barović je sebi život oduzeo ‘zbog tri razloga’ koja je saopštio svojim najbližim prijateljima.

“Agresija JNA na Hrvatsku za njega je bila čin protivan časti Crnogorca koji neće da se bori da bi uništio ljude i narod koji mu ništa zlo nisu učinili. Drugi razlog koji je naveo nalazi se u činjenici da nije mogao da podnese okolnost da ne može ništa da učini da spasi oficire i mornare u Puli od angažovanja protiv hrvatskog naroda i prljavog rata. Napokon, on je jasno dao do znanja da se ne slaže s politikom vojnog vrha u Jugoslaviji, posebno s planovima generala Veljka Kadijevića i generala Blagoja Adžića”, pisala je tada Slobodna, prenosi  Jutarnji list.

“Zato gorko zvuči izraz saučešća njegovoj porodici koje je uputio savezni sekretar za narodnu obranu general Veljko Kadijević”, dodala je Slobodna u svom izvještaju, koje je započela Barovićevom biografijom i navođenjem niza odlikovanja koje je dobio tokom vojničke karijere.

“Kontraadmiral Barović bio je častan čovjek koji je jasno dao do znanja da ne želi da ubija nevine ljude po Hrvatskoj. Ušao je time u krug časnih i viteških Crnogoraca”, zaključila je tada Slobodna.

Barović, koji je do 27. septembra 1991. bio zapovjednik Pulskog garnizona Jugoslavenske ratne mornarice, život je oduzeo prvoga dan vršenja dužnosti zamjenika zapovjednika Vojno-pomorske oblasti, a tog 29. septembra 1991. godine odbio je naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj. U oproštajnom pismu napisao je da se ‘Crnogorci ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio’.

Iako je insistirao da bude pokopan na Visu, pokopali su ga u Herceg Novom.

Prije tri godine bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović povodom Dana državnosti posthumno je Baroviću dodijelio Orden za hrabrost.

Govoreći o admiralu Baroviću, Vujanović je tada kazao da je riječ o čovjeku kojem su čast i dostojanstvo bili put kojim se kretao i koji je, u ime tog puta, samovoljno okončao život.

“Admiral koji nije želio da izda naredbu da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi, shvatio je da mu crnogorska etika i vrijednosti to ne dopuštaju”, kazao je Vujanović.

Orden za hrabrost posthumno je dodijeljen admiralu Baroviću na prijedlog nevladine organizacije Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

“Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM-a. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to bilo naređeno”, napisao je crnogorski književnik Momir M. Marković.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com