Rusija pokušala da prikrije identitet Eduarda Šišmakova - Volim Podgoricu

Rusija pokušala da prikrije identitet Eduarda Šišmakova

Sud je tokom postupka nesumnjivo utvrdio identitete ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su organizovali kriminalnu grupu koja je planirala terorističke akcije nakon zatvaranja biračkih mjesta 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori – navodi se u presudi optuženima za pokušaj terorizma.

Identitet Šišmakova je nesporno utvrđen upoređivanjem dva pasoša od kojih je jedan sa lažnim podacima na ime Eduarda Širokova izdat 20. avgusta 2016. sa rokom važenja pet godina, a drugi sa istinitim podacima na ime Eduard Šišmakov izdat 2012. sa rokom važenja do 2017.

Sutkinja Suzana Mugoša u detaljnom obrazloženju navela je između ostalog i da je pravi identitet potvrđen i iz odgovora Poljske na zamolnicu crnogorskih vlasti.

Uplate, dogovori…

U odgovoru Poljske navodi se da Eduard Širokov, državljanin Ruske Federacije, rođen 20. februara 1971. godine, koji se legitimiše sa ruskim pasošem izdatim avgusta 2016. godine nije prelazio granicu Poljske. Navedeno je, međutim, da se osoba sa potjernice crnogorskih vlasti koristila pasošem na ime Eduarda Vladimiroviča Šišmakova koji je boravio u Poljskoj dvije godine, od 2012. do 2014, obavljajući diplomatsku misiju kao zamjenik vojnog atašea Ruske Federacije i služio se pasošem izdatim 2012. godine sa rokom važenja do septembra 2017. godine – navela je sutkinja Mugoša.

Sutkinja se pozvala i na odgovore na zamolnicu Sjedinjenim Američkim Državama koja se odnosi na uplatu novca preko Western Uniona Saši Sinđeliću (svjedoku saradniku). Utvrđeno je da je 25. septembra 2016. godine 800 dolara uplatio Eduard Šišmakov, mjesto uplate Rusija, Moskva, a da je primalac Saša Sinđelić iz Sremske Mitrovice – Jarački put bb, te da je novac isplaćen u Beogradu, u Pošti Srbije na adresi Takovska 2.

Nakon analize svih dokaza i iskaza Sinđelića jasno je da mu je Šišmakov finansirao put u Moskvu radi predočavanja kriminalnog plana za 16. oktobar 2016. godine u Crnoj Gori.

“Šišmakov 25. septembra 2016. godine uplaćuje novac Saši Sinđeliću i daje prave identiteske podatke jer dok se nalazio u matičnoj državi Rusiji, nije imao razlog da skriva pravi identitet. Kada se podaci koje je lično ostavio Šišmakov prilikom uplate novca, dovedu u vezu sa podacima iz službene zabilješke Uprave policije i od nadležnih iz Poljske, utvrđuje se da je upravo osoba sa ovim imenom i prezimenom radila u diplomatskoj misiji Rusije u Poljskoj, pa je po mišljenju suda nesumnjivo da se radi o istoj osobi, koja koristi dva pasoša, od kojih je jedan sa lažnim imenom Eduard Širokov”, piše u obrazloženju presude.

Dokumenta izdata nekoliko mjeseci prije izbora u Crnoj Gori, na ime Eduard Širokov, koristio je dok je bio u Srbiji prije, u toku i nakon izbora 2016. godine.

“Da je Šišmakov želio nekim drugim povodom da putuje u Srbiju ne bi imao razloga da vadi drugi pasoš jer mu je u vrijeme izbora u Crnoj Gori i dalje važio pasoš sa pravim podacima. Upravo radi prikrivanja identiteta optuženi Šišmakov je nabavio pasoš sa lažnim podacima koji je izdat u avgustu što je dio tajnosti, prikrivenosti i konspirativnosti kriminalne organizacije, čiji je organizator upravo on”, piše u presudi.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com