MALAKSALI STE? BOLE VAS MIŠIĆI? Ovo je 5 prirodnih načina da se VRATITE U FORMU (RECEPTI) - Volim Podgoricu

MALAKSALI STE? BOLE VAS MIŠIĆI? Ovo je 5 prirodnih načina da se VRATITE U FORMU (RECEPTI)

Fizičke vežbe i zdravstveni problemi mogu da izazovu zamor mišića. Veoma je važno da se zamor mišića smanji, kako biste mogli da se nosite sa svakodnevnim aktivnostima.

Možda ste upravo počeli da idete u teretanu. Možda niste dobro spavali. Ili ste možda mišiće koristili više nego što je to uobičajeno. U svakom slučaju, važno je da znate šta bi trebalo da uradite da biste smanjili zamor mišića, kako ne biste morali da trpite bolove čitavog dana.

U ovom članku ćemo vam objasniti kako da smanjite mišićni zamor.

Šta izaziva zamor mišića?

Ponekad budilnik odzvoni do kraja, a vi imate osećaj da ne možete da ustanete iz kreveta. Kada to pokušate, svaki pokret se čini nemogućim i zahteva mnogo energije. Ukoliko je to slučaj, vi verovatno patite od mišićnog zamora.

Mišićni zamor nije uvek prouzrokovan lošim kretnjama ili preterano napornim naprezanjima. Ponekad on može da bude posledica nečega što je poznato kao „sindrom hroničnog umora“, a od čega uglavnom pate žene. Drugi uzrok je slabljenje imunog sistema li čak i neke bolesti, poput mišićne distrofije ili inflamatorne miopatije.

Naravno, ne možemo da ignorišemo ni mogućnost artritisa i osteoartritisa, jer oni mogu takođe da budu uzrok zamora mišića. Kod žena koje su prošle ili prolaze kroz menopauzu, moguće je da nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu. Nedostatak ovog minerala stimuliše kontrakcije mišića i može da dovede do pojave bolova ili zamora.

Kako se smanjuje zamor mišića

Ukoliko je zamor mišića posledica vežbanja ili napora, važno je da mišićima date dovoljno vremena da se odmore i oporave. Trebalo bi da sačekate od 24 – 48 časova pre nego što ponovite te aktivnosti. Tokom ovog vremena pokušajte da se dobro naspavate i izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Umesto treninga, probajte vežbe istezanja mišića u trajanju od 15 sekundi dok dišete.

Kada imate zamor mišića zbog treninga, možete da probate tehniku hladno-toplo (led i tople obloge naizmenično) u trajanju od 10 minuta. Ovo deluje samo pod uslovom da nema nikakve upale. Međutim, ukoliko imate upalu, najbolje je da koristite samo led.

Hrana je takođe veoma važna za smanjenje zamora mišića: jedite namirnice koje sadrže složene proteine, kao što su mahunarke, mlečni proizvodi i meso. Na taj način ćete konzumirati aminokiseline neophodne za oporavak. I, naravno, ne zaboravite na hidraciju. Kao što ste verovatno već ranije pročitali, trebalo bi svakodnevno da popijete najmanje 6 – 8 čaša vode.

Kućni lekovi za smanjenje zamora mišića

Ako patite od čestog zamora mišića, možda biste voleli da probate neke prirodne lekove. Ovi prirodni lekovi će vam pomoći da povećate nivo energije i oporavite organizam. Obratite pažnju na sledeće mogućnosti koje ćemo vam izložiti.

  1. Smuti od ovsene kaše, banane i meda

Veoma je važno da unosite ugljene hidrate, jer oni hrane organizam i mogu da spreče ili smanje mišićni zamor.

Ovaj milk šejk od ovsene kaše, banane i meda možete da napravite za doručak, nakon treninga ili sredinom jutra. Ovo će vam pomoći da smanjite zamor mišića.

 Sastojci

  • 1 banana (60 – 80g)
  • 3 kašičice meda (15g)
  • 1 šolja ovsenih pahuljica (100g)

 Priprema

  • Ovsene pahuljice potopite u toplu vodu na nekoliko minuta.
  • Zatim ih prebacite u blender, zajedno sa bananom i malo meda.
  • Mutite sastojke dok ne dobijete ujednačen krem.
  • Uživajte!
  1. Šejk od spanaća, dinje i grožđa

Ovo je savršeni šejk za zamor mišića. Spanać jača tkivo i bogat je kalcijumom. Dinja je veoma hidrirajuća, brzo se apsorbuje i ima puno vitamina i minerala. Što se grožđa tiče, ono je bogato magnezijumom, kalijumom i sadrži nekoliko antioksidanata koji poboljšavaju fizičku spremnost.

Sastojci

  • 10 zrna grožđa
  • 1 čaša vode (250ml)
  • pregršt svežeg lista spanaća
  • 1 ½ šolja dinje (150g)

Priprema

  • Spanać dobro operite.
  • Isecite dinju na male komade, pa sve sastojke stavite u blender.
  • Pijte ujutru. Najbolje je kada se ovaj šejk pije na prazan želudac.
  1. Čaj od đumbira

Ovaj koren ima veoma specifičan miris i ukus, a pomoći će vam da bolovima u mišićima kažete zbogom. Pored toga, osim dodavanja đumbira u jela (na primer, salate, kolače ili čorbe), preporučujemo vam i da ga pijete u obliku infuzije jer jača imunitet.

 Sastojci

  • 1 kriška đumbira ili 3 kašičice sitno seckanog korena (15g)
  • 1 čaša vode (250ml)

 Priprema

  • Stavite đumbir u šolju vode i dovedite sve zajedno do tačke ključanja.
  • Ostavite da vri oko 10 minuta.
  • Procedite tečnost i popijte infuziju dok je još veoma vruća, toliko da se ne opečete. Probajte da je pijete pre odlaska na spavanje.
  1. Maka u prahu

Maka je još jedan koren poreklom iz Južne Amerike. Ima svojstva da daje energiju i sadrži veliku količinu vitamina B. Možete je nabaviti u različitim oblicima, ali mi vam preporučujemo da koristite maku u prahu. Ovaj prah može da se dodaje u voćne sokove ili tost sa sirom, a isto tako i u smuti.

  • Da biste iskoristili sva korisna svojstva make, trebalo bi svakodnevno da konzumirate od 1 – 3 kašike ovog praha.
  • Ako maku u prahu konzumirate svakodnevno, preskočite jedan dan u nedelji.
  1. Čaj od ginsenga

Još jedan prirodni lek, koji će vam pomoći da smanjite mišićni zamor, može da se nađe u obliku pilula ili suvog korena. Ovo drugo možete da koristite za pripremanje infuzije koja sadrži dobru količinu minerala i vitamina, a koja će vam pomoći kod oporavka mišića.

 Sastojci

  • 1 šolja vode (250ml)
  • ¼ kašičice mlevenog praha ginsenga (1,25g)
  • 5 kašičica meda (25g), po želji

 Priprema

  • Da biste pripremili čaj od ginsenga, sameljite 1g korena i pomešajte sa šoljom ključale vode.
  • Ostavite da odstoji 5 minuta i pijte što je moguće toplije (pazite da se ne opečete!).
  • Čaj možete da zasladite sa malo meda.

Posavetujete se sa svojim lekarom

Ukoliko često patite od zamora mišića, trebalo bi da se javite lekaru. Lekar će vam pomoći da utvrdite šta se događa i šta možete da preduzmete da biste se pravilno lečili.

 

144 komentara

  1. Right here is the right website for anyone who hopes to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for many years. Great stuff, just wonderful.

  2. You're so awesome! I don't suppose I've truly read a single thing like this before. So wonderful to find another person with some original thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This site is something that's needed on the internet, someone with a little originality.

  3. I truly love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal site and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks.

  4. Hey there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great info you have right here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com