MEDOJEVIĆ: Pravosuđe tajna organizacija braće Đukanović; Mandić: Ustav ne funkcioniše - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Pravosuđe tajna organizacija braće Đukanović; Mandić: Ustav ne funkcioniše

Funkcioner Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević istakao je da je pravosuđe otuđeno i pretvoreno u tajnu organizaciju braće Đukanović.

Građani će, kako je kazao, ustavnim promjenama koje inicira DF moći da odluče hoće li baze na Sinjajevini i slično jer, sa tri posto njihovih potpisa može da se organizuje referendum koji je obavezujući.

Predsjednik NOVA Andrija Mandić je kazao da Ustav iz 2007. ne funkcioniše dobro i da je vrijeme za njegove izmjene, o čemu je DF spreman da pregovara.

Mandić je kazao da DF želi da doprinese da se zaustavi diskriminacija nad srpskim narodom i srpskim političarima u Crnoj Gori.

Milan Knežević je istakao da izmjene koje predlažu nisu rušilačke, već demokratske.

On je kazao da izmjenama predlažu da se svi članovi Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac, ombudsman biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini.

Knežević je odgovarajući na novinarsko pitanje da li očekuju podršku partija, kazao da očekuju podršku od svih jer je ovo predlog koji treba da bude prihvaćen za dobrobit svih građana.

Lideri Demokratskog fronta (DF) pozvali su na pregovore sve političke partije, koje bi u Skupštini mogle da im obezbijede dvotrećinsku većinu za izglasavanje izmjena i dopuna Ustava Crne Gore.

Navodeći da je riječ o rješenjima koja mogu da doprinesu rješenju teške političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi, iz tog političkog saveza su na konferenciji za medije saopštili da izmjenama i dopunama Ustava traže da se pored državne, uvede trobojka kao narodna zastava, da i srpski postane službeni jezik, da se čelnici pravosuđa biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini…

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je kazao da su predloženim ustavnim promjenama uveli mehanizme direktne demokratije, u čemu im je uzor bila Švajcarska.

“Ukoliko građani Crne Gore smatraju da neki zakon koji je usvojila Skupština ne štiti njihove interese ili ugrožava njihova prava, kada prikupe tri odsto potpisa, moći će da organizuju referendum i to ih niko neće moći spriječiti”, ocijenio je Medojević.

On je kazao da su ponovili inicijativu kojom smatraju da ne treba da zastarijevaju krivična djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, imajući u vidu crnogorski “model divlje privatizacije i tranzicije, političke zloupotrebe i pljačke koju je DPS napravila nad građanima”.

Pojasnio je da su predvidjeli i da mehanizam besplatnog školovanja važi do sticanja prve kvalifikacije, a ne samo za osnovno obrazovanje:

“Očekujemo da će sve političke strukture u parlamentu ozbiljno razmisliti o našoj inicijativi. Prezentovaćemo je i domaćoj i međunarodnoj javnosti, jer smatramo da ovo što je DF predložio može biti dobro za sve građane, da može da doprinese rješavanju teške političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi”.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je kazao da Ustav iz 2007. ne funkcioniše dobro i da je vrijeme za njegove dopune, navodeći da je o tome i o novom izbornom zakonodavstvu, DF spreman da pregovara.

“Mislimo da su pregovori najvažniji i otvoreni smo za njih kako bi u najkraćem roku mogli da promijenimo Ustav, da izvršimo njegove dopune vezano i za najbrojniju jezičku zajednicu, a to je srpska, da srpski jezik postane službeni”, kazao je Mandić.

Predlozima DF-a traži se, pored državne, uvođenje trobojke kao narodne zastave koja “ima utemeljenje u istoriji i tradiciji Crne Gore”.

“Svakako moramo pronaći način da Srpska pravoslavna crkva i njena misija u ovij zemlji bude zaštićena i poštovana, kao što su od ove vlasti poštovane druge tradicionalne vjerske zajednice”, rekao je Mandić.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je istakao da izmjene koje predlažu nisu rušilačke ni antidržavne, već demokratske.

Prezentujući rješenja koja se tiču pravosuđa, Knežević je pojasnio da su predlogom izmjena Ustava u toj oblasti, jasno odredili da se bez dvije trećine svih poslanika u Skupštini ne mogu izabrati

Sudski savjet, vrhovni državni tužilac, ombudsman, ni predsjednik Vrhovnog suda.

“Vidjeli ste da je DPS izašla sa rješenjem da se Sudski savjet, ukoliko ne dobije dvije trećine u prvom glasanju, bira prostom većinom. To je kriminalno i skandalozno rješenje, koje najbolje govori da oni ne žele da se odreknu mehnaizama kontrole ljudi u Sudskom savjetu i u Tužilaštvu”.

Knežević je odgovarajući na novinarsko pitanje da li za predložena rješenja očekuju podršku partija, kazao da očekuju podršku od svih, jer se radi o predlozima koji samo treba da unaprijede crnogorsko društvo.

On je kazao da su suspendovali rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i da će procijeniti u kom dijelu i kada će izmjene i dopune Ustava procesuirati u skupštinsku proceduru.

“Ukoliko bude postojala politička ozbiljnost i državna odgovornost, očekujemo da sledećih dana otpočnu pregovori na opštem nivou, vezano za ovo što smo predložili”.

On nije želio da odgovori da li će bojkotovati izbore ako njihova rješenja ne dobiju podršku u Skupštini, navodeći da “prvo treba da vide šta će biti”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com