NOVI ZAKON O PUŠENJU: Za mjesec i po naplaćeno preko 15.000 eura kazni zbog pušenja u zatvorenom - Volim Podgoricu

NOVI ZAKON O PUŠENJU: Za mjesec i po naplaćeno preko 15.000 eura kazni zbog pušenja u zatvorenom

Od kada je 14. avgusta u Crnoj Gori stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se strogo zabranjuje pušenje u zatvorenom, naplaćeno je 15.220 eura kazni, kazali su za CdM iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od 1. januara do 13. avgusta, po osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Turistička inspekcija, kontrolišući ugostiteljske objekte, izdala 271 prekršajni nalog u iznosu od 89.100 eura.

“Nakon stupanja na snagu novog zakona, odnosno u periodu 14. avgusta do 1. oktobra, izdato je 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura”, ističu u Upravi za inspekcijeske poslove.

Sanitarni inspektori, kontrolišući javne prostore kao i radne prostore, izvršili su u toku avgusta i septembra 101 inspekcijski nadzor i izrekli šest novčanih kazni.

“Inspektori Zdravstvene inspekcije su kontrolisali prostore u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava, izvršivši 72 nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti kažnjena su dva subjekta nadzora”, navode u Upravi.

Posjećamo, novim zakonom se više ne dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće.

Takođe, strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Osim toga, novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja duvanskih proizvoda.

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su i ne baš male novčane kazne, koje se kreću i do 20 hiljada eura.

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura.

Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 eura do 1.000 eura propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu, za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

CDM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com