PODGORICA: Ambulante pune pacijenata sa alergijama - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ambulante pune pacijenata sa alergijama

Od alergija u svijetu pati svaka treća osoba, zbog čega je nazivaju epidemijom modernog doba. Alergični možemo biti na sve hranu, prašinu, ljekove, životinje i polen.

U podgoričkim ambulantama ovih dana imaju povećan broj pacijenata sa simptomima alergijske bolesti. Ipak, ambrozija u Crnoj Gori, kazali su Vikend novinama iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, zbog niskih koncentracija u vazduhu trenutno nije vodeći faktor koji bi izazivao alergijske reakcije kod stanovništva.

Svake godine na jesen veliki broj građana pati od istih, dosadnih simptoma. Kijanje, curenje iz nosa, svrab očiju i kože samo su neki od simptoma koji ukazuju da smo na nešto alergični.

Najčešća je alergija na polen, dok se za jedan od najagresivnijih polenskih alergena smatra ambrozija. Najnovija istraživanja pokazuju da samo od alergijskog rinitisa u svijetu pati oko pola miliona ljudi. Od polenskih alergija boluje gotovo 40 odsto Evropljana, a smatra se da će do 2050. godine gotovo 77 miliona ljudi biti alergično na ambroziju.

Zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrijela, karakteristični svrab grla, suzenje očiju, kijavica i kašalj najčešći su simptomi alergijske reakcije.

Kao posljedica produženog broja sunčanih dana na našem području, od sredine avgusta pa do sredine oktobra pojavljuje se, kaže za Vikend novine otorinolaringolog-alergolog Kliničkog centra Crne Gore Katarina Mitrović, povećan broj pacijenata sa simptomima i znacima alergijske bolesti usljed polinacije korova.

“Simptomi mogu biti u vidu promjena po koži po tipu koprivnjače, svraba očiju i suzenja, zapušenog nosa ili curenja nosa, praćenog kijavicom i svrabom. Takođe, može da se javi svrab sluznice u ustima, promuklost, kao i simptomi opstrukcije na nivou donjih disajnih puteva u vidu ‘sviranja’ prilikom disanja i gušenja”, pojasnila je Mitrović.

Ona savjetuje da bi, ukoliko primijeti neki od simptoma alergije, najbolje bilo da se pacijent, ako je u mogućnosti, javi ljekaru.

“Za smanjenje tegoba izazvanih alergijom savjetuje se prije svega izbjegavanje izlaganju alergenima. Primarnom zaštitom se sprečava mogućnost pojave alergije, a aktivnosti koje idu tome u prilog su izbjegavanje pušenja i izlaganja duvanskom dimu, naročito u trudnoći i ranoj mladosti, izbjegavanje vlage u mjestu boravka i smanjivanje izlaganja spoljnim zagađivačima, dojenje do šestog mjeseca života i izbjegavanje čvrste hrane do četvrtog mjeseca života”, kazala je Mitrović.

Druga linija odbrane su, ističe, savremeni farmaceutski proizvodi kojima je moguće spriječiti alergijske reakcije, uprkos osjetljivosti na alergene.

“To obuhvata tretiranje ekcema sistemskom terapijom u cilju sprečavanja respiratorne alergije, tretiranje alergijskog rinitisa kako ne bi došlo do pojave astme, smanjenje izloženosti alergičnih osoba alergenima”, kazala je Mitrović.

Tercijarna zaštita, koja sprečava dalju progresiju simptoma nakon što se bolest već manifestovala, ističe ona, podrazumijeva da osobe koje pate od alergija treba da smanje izloženost alergenima i upotrebljavaju adekvatne ljekove.

“Antihistaminici se smiju uzimati bez savjeta ljekara, ali se ne preporučuje njihova neograničena i nekontrolisana upotreba bez nadzora alergologa” naglasila je Mitrović.

Ambrozija za sada nije vodeći faktor koji bi izazivao alergijske reakcije kod stanovništva za naše područje, iako je, kazali su Vikend novinama iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, prepoznata kao snažan alergen odgovoran za preko 50 odsto svih alergija izazvanih aeropolenom u svijetu.

Tokom prve polovine septembra na području Crne Gore, kako su rekli, registrovana su polenova zrna sedam biljnih vrsta i to trave, konoplje, bokvice, koprive, pepeljuge/štira, pelina i ambrozije.

“Njihove dnevne koncentracije su vrlo niske. Za sada vrijednosti koncentracija polenovog zrna suspendovanog u vazduhu su ispod graničnih vrijednosti”, istakli su iz Agencije.

Oni su objasnili da granične vrijednosti predstavljaju koncentraciju polenovog zrna od 30 pikograma po metru kubnom za sve biljne vrste koje se prate, izuzev ambrozije, kod koje je skala drugačija. Granična vrijednost koncentracija polena ambrozije koja bi mogla izazvati alergijske reakcije kod malog broja jako osjetljivih osoba, pojašnjavaju, iznosi od 15 pikograma po metru kubnom.

“Septembar je mjesec kada ambrozija dostiže maksimum i očekuje se porast njene koncentracije, ali ne značajan. Prema rezultatima dosadašnjih mjerenja vrijednosti koncentracije polenovog zrna ambrozije na svim mjernim stanicama zabilježene dnevne vrijednosti koncentracija polena su niske”, naglasili su iz Agencije.

Državnu mrežu za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu, dodaju, čine mjerne stanice u Podgorici, Nikšiću, Mojkovcu, Tivtu i Baru, a sa ovih pet lokacija maksimalna pokrivenost kreće se oko 71 odsto teritorije Crne Gore.

“U klimatskim uslovima naše zemlje uzimanje uzoraka započinje oko 1. februara i traje do prvih dana novembra. Mjerenja obuhvataju tri sezone cvjetanja: sezonu cvjetanja drveća od februara do avgusta, sezonu cvjetanja trava, borova i lipe od aprila do oktobra i sezonu cvjetanja korova od aprila do novembra”, precizirali su iz Agencije.

Vikend novine

3 komentara

  1. This is the correct weblog for anyone who hopes to be made aware of this topic. You know so much its nearly tough to argue on hand (not that I really would want…HaHa). You definitely put a fresh spin using a topic thats been revealed for many years. Wonderful stuff, just excellent!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com