Home / NOVOSTI / Društvo / Danas je Začeće Svetog Jovana Krstitelja, PRAZNIK ČUDA! Ovo obavezno morate da uradite! (FOTO)

Danas je Začeće Svetog Jovana Krstitelja, PRAZNIK ČUDA! Ovo obavezno morate da uradite! (FOTO)

Na današnji dan pravoslavni vjernici proslavljaju milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su cijelog života željeli i Boga molili da im podari jedno dijete.

Prema predanju, kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanijemio. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime djeteta i kada je on napisao sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju gdje se hranio korijenjem i divljim medom. U propovijedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

On je krštavao ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem”.

Vjeruje se u narodu da bi na današnji dan svi roditelji koji nisu krstili djecu trebalo to da učine ili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje. A oni koji nemaju poroda treba da se pomole i ne gube nadu.

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod. Jevanđelist Luka poželio je da prenese tijelo Jovanovo iz Sevastije, gdje je veliki prorok i posječen u Antiohiju.

Ali, uspio je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog vijeka, pa je posle prenesena u Carigrad, odakle je i nestala u vrijeme Turaka.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com