OVO CRNOGORSKO SELO JE GINISOVO ČUDO! Osim toga, u njemu je i NEVJEROVATNO arhitektonsko čudo (FOTO) - Volim Podgoricu

OVO CRNOGORSKO SELO JE GINISOVO ČUDO! Osim toga, u njemu je i NEVJEROVATNO arhitektonsko čudo (FOTO)

Crmničko selo Limljani postalo je poznato široj javnosti kada je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda, kao jedino selo na svijetu sa čak pet željezničkih stanica. Bilo je to nakon što je prva željeznička pruga u Crnoj Gori krenula davne 1908. godine, i čuveni voz “Ćiro” spajao Bar sa Virpazarom.

Uz ovaj interesantan podatak Crmničani s ponosom pričaju o arhitektonskom čudu, crkvi Svetog Tome koju je klizište pomjerilo preko 100 metara, zarotiralo za 45 stepeni i tako ovaj vjerski objekat preko 120 godina odolijeva na litici.

Crmničanin Ilija Klisić navodi da selo datira još od sedmog vijeka, kada su Klisići naselili Crmnicu. Tada su podigli i crkvu, posvećenu Sv. Tomi, sabirno mjesto njenih seljana. koja 12 vijekova odolijevala zubu vremena.

Šta se dogodilo te 1896. godine, kada je zajedno sa grobljem,crkva skliznula stotinjak metara niže, priča Ilija Klisić.

Ilija Klisić (Foto: Jedro.me) Ilija Klisić (Foto: Jedro.me)

“Nakon obilnih kiša koje su trajale punih 40 dana pokrenulo se klizište, crkva i groblje skliznuli su niz padinu. Klizište je progutalo kuće, ali je crkva za čudo ostala neoštećena. Crkva nije skliznula malo, već 150 metara niže od prvobitne lokacije. Klizište koje je tada guralo crkvu pred sobom, zarotiralo je za čak 45 stepeni, tako da je crkva dobila i novi pravac, sjeverozapad-jugoistok. Ostala je do danas da stoji u nagibu od 17 stepeni”, kaže Ilija Klisić dodajući da su njegovi preci, bratstvenici nakon toga pošli za svojom crkvom i oko nje izgradili nove kuće.

Foto: Jedro.me Foto: Jedro.me

U zemljotresu 1979. godine Limljani su bili jedan od najteže postradalih krajeva. Bilo je i puno žrtava. Crkva Sv. Tome je začudo i tada ostala. Oštećena jeste, srušena nije.

Bratstvo Klisića saniralo je crkvu.

Ilija navodi da sledi uređenje i unutrašnjosti vjerskog objekta Klisići brinu o crkvi koliko god su u mogućnosti

Danas slave Jovandan, 6. oktobra, ali dobro pamte da su nekada slavili Svetog Spiridona, 25. decembra – zbog čega se na taj datum svake godine okupljaju sve muške glave da bi održali pomen precima – i svake godine kod drugoga bratstvenika.

Izvor Jedro.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com