Održana panel diskusija na temu Moj heroj/heroina (FOTO) - Volim Podgoricu

Održana panel diskusija na temu Moj heroj/heroina (FOTO)

NVO Centar za prava djeteta Crne Gore iz Podgorice organizovao je danas panel diskusiju pod nazivom Moj heroj/heroinaUčesnici panela, osim članova Loklanog dječijeg parlamenta Podgorica, bili su gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Ivan Vuković i ministar sporta i mladih g-din Nikola Janović.

“U današnjem druženju prepoznajem višestruki značaj, ne samo za vašu generacju i populaciju kojoj vi pripradate, nego i kao nešto što bi trebalo da nam da nadu u sazrijevanje novih generacija koje u ranoj životnoj dobi prepoznaju spostveni značaj i mogućnost doprinosa društvenoj zajednici i to je nešto što je nedostajalo Crnoj Gori u prethodnom periodu. Za razliku od vas, mi smo se formirali u drugačijem vremenu, koje je manje lijepo od ovog danas. Dobro je za vas što se ne sjećate kako su ovi prostori izgledali unazad 25-30 godina, kada smo mi išli u školu. To je vrijeme koje je bilo obilježeno ružnim stvarima, u okolini su se dešavali ratovi, a naša je zemlja bila u jednoj vrsti izloacije. Prednost naše generacije u odnosu na vašu je što više cijenimo dobre stvari koje su se desile u međuvremenu”, istakao je gradonačelnik Vuković, naglašavajuući da je za njega porodica igrala značajnu ulogu u tom vremenu, škola takođe, kao i društvo kojem je pripadao, te ističući da je najvažnije bilo odstati fokusiran na prave vrijednosti.

Ministar sporta i omladine Nikola Janović je saopštio da Ministarstvo sporta i mladih  posebnu pažnju posvećuje da djecu usmjerava ka zdravim stilovima života i  da ih uči pravim vrijednostima i pravim uzorima. „Smatram da je upravo danas više nego ikada potrebno i važno pravilno usmjeravati djecu, i tome svi zajedno treba da damo doprinos, posebno mediji, ali i sve institucije i odgovorni pojedinci“, naglasio je Janović. On je istakao da je stoga takođe važno da se djeca bave sportom, jer sport  pruža priliku da nauče kako da se ponašaju u timu, kako da cijene svoj tim i kako da doprinesu rezultatima svog tima, ali i ono što je najvažnije da nauče da se na fer i pošten način bore i da u konačnom nauče da pobjeđuju i da se nose sa porazima u životu. „To su veoma važne smjernice koje naučite kroz sport, ali je podjednalo važno  da paraleno sa bavljenjem sportom učite, obrazujete se i stičete znanja i vještine koji će vam pomoći čime god da se baveite u životu“, zaključio je Janović.

Direktorica centra za prava djeteta Crne Gore Rajka Perović je zahvalila svim učesnicima panela što vrednuju ono što radi Lokalni dječiji  parlament u saradnji sa institucijom na čijem je čelu i upoznala pristune o rezultatima projekta i ocjenama njegove uspješnosti. „Nama je važno da osnažimo djecu, roditelje i  širu javnost da prepoznaju koja su to društveno neprihvatljiva ponašanja, da ukažemo na loša vršnjačka ponašanja i nasilje, i ohrabrimo djecu da prijave nasilje, kako pojedincima, tako i institucijama i službama jer jedino tako stvaramo društvo koje je stimulativno za rast i razvoj svakog djeteta“, naglasila je Perović. Ona je istakala da je panel diskusija samo jedna od aktivnosti kroz program podrške djeci i roditeljima na prevenciji i suzbijanju društveno neprihvatljivog  ponašanja koji se realizuje kroz regionalni program za lokalnu demokratiju za Zapadni Balkan podržan od  stane EU i UN. Perović je naglasila da Program ima cilj da mladi usvoje prave društvene vrijednosti, da podstakne roditelje da usvoje nova znanja i nove vještine za potrebe njihove djeci i  da se uvežu djeca, mladi i škole kako bi pravovremeno odgovorili na sve izazove djece.

Članovi Lokalnog dječijeg parlamenta Sofija Kirsanov, Ognjen Jokić, Dunja Đuranović, Ilija Ivanov, Valentina Pavićević i Lazar Vlahović su u diskusijama tokom panela predstavili svoje uzore i heroje tokom dosadašnjeg života.

Podsjećamo, ovaj događjaj/aktivnost dio je projekta Podrška djeci i roditeljima, kroz prevenciju i suzbijanje društveno neprihvatljivog ponašanja, koji se sprovodi u Glavnom gradu Podgorica, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

2 komentara

  1. Me nevertheless prepared to you’ll. This can be the type of hand to get certain do that your current difficulties false information absolutely electronic many blogs and forums. Be thankful for very own berbagi this method top doctor.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com